Регистрацията на домсъвети ще се облекчи

Нови промени в Закона за етажната собственост, които ще влязат в парламента до месец, ще улеснят свикването на общи събрания и регистрация на домови съвети, съобщи в петък регионалният министър Росен Плевнелиев. Заради малкия брой регистрирани общи събрания ще се даде възможност кметовете да ги свикват служебно. Според неофициални данни до юли тази година в София са били регистрирани едва 40 процента от всички жилищни кооперации.

"Целта е да бъде опростен редът за свикване и провеждане на общо събрание, за връчване на протокола от него, за улесняване на процедурите за сформиране на сдружение чрез редуциране на необходимия дял от предоставени общи части от 100 процента на 67 процента, оптимизиране на необходимия кворум за провеждане на събрание, прецизират се текстовете за домовата книга. Също един проблем, който предизвиква неяснота у хората. Удължава се и срокът от шест месеца на една година, в който кметът на общината или района свиква служебно, в случай че това не е направено доброволно от хората, общото събрание”, каза министър Плевнелиев.

"Лично моето мнение е, че общините няма да успеят да решат проблемите от сферата на етажната собственост. Причината е проста. По този закон на тях са им вменени само задължения, без да им е осигурен финансов ресурс. Не е уреден въпросът за кандидатстването на гражданите по европрограми. Неудобно е собствениците на апартаменти в дадена сграда да ходят лично в регионалното министерство и да кандидатстват за финансирането по проект за санирането на тяхната сграда. Общините трябва да бъдат това междинно звено, което да осигури лесната комуникация между общото събрание на сградата и министерството, да одобрява и да отпуска средства за кандидатстващите проекти”, изтъкна Николай Пехливанов от "Атака”..

"Да нарушим тази бюрократична бариера, да не чукат хората от единия край на България директно на вратата на някоя стая в МРРБ съм категорично съгласен с вашата логика. Мислим в тази посока. Подготвяме пакет от 70 млн. лв. по ОП "Регионално развитие” за енергийна ефективност, специално за саниране на сгради, надяваме се над 600 многофамилни кооперации в България да могат да бъдат санирани през 2011 година”, каза министър Плевнелиев.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?