Регистрира се коалиция "Горда България", подкрепял я и Алексей Петров

Още една коалиция влиза в предизборната надпревара - "Горда България", включваща политическите формации "Свободен народ", ГОРД, Обединен блок на труда, "Защита" и ХСС, съобщи БТА в неделя.

На пресконференция по този повод бе обявено, че коалицията ще предложи за премиер на страната професора от УНСС Боян Дуранкев. Той подкрепял вижданията на участниците в коалицията и се присъединява към тях. Дуранкев препоръча до 10 дни изготвяне на стратегия за устойчиво развитие за близките години, както и очертаване на тактически план за следващите четири години, промени в Конституцията и одит на държавната собственост. Професорът приел поканата на група независими студенти да събере екип и да представи политически и икономически план за развитието на България.

Антон Димитров от форума "Промяна" заяви, че подавайки оставка, предишният кабинет, бил оставил страната в тежка ситуация. "Всеки ден на палатките трябваше да доказваме, че сме готови да променим политическия модел, който властва у нас. Бяха прокарани закони в полза на монопола, а малкият бизнес беше унищожен", каза Димитров.

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) също щял да подкрепи партии, които нямали вина за ограбването. Антон Димитров заяви, че не ги притеснява фактът, че ГОРД е партия на Слави Бинев, а изпълнителен директор на ССИ е Алексей Петров. Той допълни, че не е информиран за интервю на съпредседателя на "Свободен народ" Радослав Пашов, в което се твърди, че изпълнителният директор на ССИ Алексей Петров ще се включи като експерт в партията.

Още две коалиции подадоха документи в ЦИК в неделя - "Съюз на демократичните сили" и "Българска пролет". Вчера документи подаде и коалицията "Център - свобода и достойнство", в която влизат НДСВ и Народна партия "Свобода и достойнство" на напусналия ДПС Касим Кал.

Лидерите на СДС, "Обединени земеделци", Радикалдемократическата партия и Българската социалдемократическа партия - Емил Кабаиванов, Петя Ставрева, Захари Петров и Йордан Нихризов, подадоха документи в ЦИК за регистрация на "Съюза на демократичните сили", в който освен четирите партии влиза и Движение "Гергьовден".

В "Българска пролет", влизат "Българска социалдемокрация" на Александър Томов и "Партия на зелените". Още преди седмица Томов предложи да даде регистрацията на партията си на движение "Българска пролет", което представлява част от протестиращите. Днес Томов каза, че координационен съвет ще определя листите за предстоящите избори, включващи около 400-500 души. Във формацията няма да има хора, свързани със замени, олигархични политики и незаконна приватизация, заяви Александър Томов.

Срокът за регистрация на предизборните коалиции изтича на 1 април в 17 часа, като в тях могат да влизат само регистрирани в ЦИК партии.

Споделяне

Още по темата

Още от България