Регистриран психотерапевт ще прави безплатни консултации на онкоболни и техните близки

Валентина Маринова

Онкоболни пациенти и техните близки вече могат да получат безплатна психотерапевтична консултация със специалист от Психотерапевтичния институт по социална екология на личността.

Валентина Маринова, която е психотерапевт с 15-годишна практика и е вписана в Регистъра на терапевтите на Българската асоциация по психотерапия, стартира инициатива за безплатна помощ на уязвимата група на онкоболните и техните близки. Маринова, която е магистър по психология от СУ и доктор по педагогика, се решава на инициативата, след като се е сблъскала с проблема заради заболяване на свой близък.

"Като човек, който мина по този път с един от най-близките и скъпи за мен хора, бих искала да бъда от помощ на пациентите с онкологични заболявания и техните семейства. Загубата на почва под краката и на сигурността в живота не подминава никой, който разбере, че му предстои този труден и неясен път с диагноза рак. Подкрепата за пациента и близките, разбирането, успокояването, адаптирането към нов начин на живот, е ключово за процеса на възстановяване. В същото време това е най-липсващото звено от грижите за пациентите", посочва Маринова.

"Пълноценният живот по време на лечението и възстановяването, преминаването през сложните и непознати емоционални състояния за пациента и близките, могат да бъдат поощрени, подкрепени и съпроводени в един здравословен психотерапевтичен процес", казва още специалистът.

Записването за консултациите става по телефона или на имейла на психотерапевта, като тя се ангажира провеждането на консултациите да бъде максимално съобразено с възможностите на пациента и неговите близки. Консултациите няма да се заплащат.

През януари тази година Болницата по онкология в столичния кв. "Дървеница" съобщи, че разкрива нова структура, в която психолози ще оказват емоционална и психологическа подкрепа на пациентите и техните близки по време на тежката борба със заболяването.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?