Регистрирана е нова активност в севернокорейски завод за плутоний

Подновена активност се наблюдава в завод за производство на оръжеен плутоний в севернокорейския ядрен център Йонбьон, твърди огласен в четвъртък експертен доклад на американския учени от института "САЩ-Корея" към вашингтонския университет Джонс Хопкинс, цитиран от Франс прес.

На сателитни снимки от началото на октомври се виждат кълба пара да се издигат над района на т.нар. радиохимическа лаборатория. Регистрирано е и наличието на товарен транспорт край реактор с мощност 5 мегавата за производство на плутоний, който би могъл да е предназначен за атомна бомба на Пхенян.

Снимките показват, че реакторът е спрян от повече от 10 седмици - по-дълго от времето, необходимо за рутинни операции по поддръжката му, отбелязват експертите.

Макар да е твърде рано за окончателни заключения, възможно е това време да е използвано за изнасяне от реактора на определено количество горивни пръти за отделянето от тях на плутоний в радиохимическата лаборатория.

Пхенян заплаши в четвъртък да извърши нов ядрен опит в отговор на резолюция на ООН, която е стъпка към изправянето на севернокорейския режим пред Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството. Севернокорейското външно министерство обяви резолюцията за машинация и обвини САЩ, че стоят начело на опитите Пхенян да бъде унизен пред международната общност.

"Тази агресия от страна на САЩ не ни позволява да се въздържаме повече от нов ядрен опит. Нашият възпиращ потенциал ще бъде увеличен неограничено, за да се защитим от всяка американска военна интервенция и всеки опит за въоръжена инвазия", посочи в комюнике министерството.

КНДР извърши три ядрени опита, последният - през февруари 2013 г.

Затворен през 2007 г. по силата на споразумение за "помощ срещу разоръжаване" след преговори със САЩ, Русия, Южна Корея и Китай, реакторът в Йонбьон е в състояние да произвежда 6 кг плутоний годишно. Според чуждестранните специалисти това количество е достатъчно за създаване на атомна бомба.

След като е използвал част от запасите си при поне два от трите ядрени опита, Пхенян все още разполага с достатъчно плутоний да произведе шест бомби, смятат експертите.

Споделяне

Още от Свят