Регистрирани са над 4500 случая на агресия в училище

Регистрирани са над 4500 случая на агресия в училище

Над 4500 са известните на Министерството на образованието и науката случаи на агресия и тормоз в училище през изминалата учебна година. Това съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на кръгла маса на тема "Агресията в българското общество – необходимост от противодействие", предаде БГНЕС.

Тя добави, че случаите на насилие над деца са 402, а върху учители - 39. Публично известни са малка част от тези случаи. Често става въпрос за бой между ученици, като в някои от случите децата използват и оръжие. Някои от случаите завършиха фатално.

Насилието над учители от страна на ученици или родители също е проблем. Последният по-шумен случай е от началото на настоящата учебна година, когато ученици пребиха учител с дървен кол.

В същото време, по последни данни около 60% от децата не се чувстват сигурни в училище и се притесняват от физическа и вербална агресия.

Зам.-министър Михайлова обясни, че за обществено обсъждане ще бъде предложен механизъм за превенция на насилието, но не даде повече подробности.

Главният проблем за агресията не е на децата, а на възрастните, коментира Росен Йорданов, криминален психолог и бивш зам.-директор на Института по психология на МВР. "Едва ли днешните деца са по-агресивни от децата преди 20 или 30 години. Защо има обратното впечатление, обаче? Това, което се е променило, е, че формите на агресивно поведение са станали по-различни и по-цинични. Това създава и впечатлението за увеличаване на агресията", обясни той. Злепоставянето, създаването на фалшиви проблеми в социалните мрежи, според него, са някои от съвременните начини за агресия.

Според него трябва да се засили ролята на училището във възпитанието на децата и развитието на социални умения като превенция срещу агресията. "Кого оставяме да се бори с тормоза в училище?! Учителят, на когото не му остава време, училищният психолог и на някои места някои училищни комитети. Оставяме всичко в ръцете на родителите, които самите не знаят как да се справят с агресията", коментира Йорданов.

Споделяне

Още по темата

Още от България