Регулаторът натисна до 2.75% януарското поскъпване на газа

Няма да има промяна в тарифите на топлофикациите

Регулаторът натисна до 2.75% януарското поскъпване на газа

Повишаване на цената на природния газ с 2.75 на сто от 1 януари 2018 г., утвърди Комисията за енергийно и водно регулиране в четвъртък. Това е съвсем малко под поисканото от "Булгаргаз" увеличение с 2.83 процента за първото тримесечие на следващата година. Промяната няма де с отрази върху цените на произвежданите от топлофикационните дружества топлинна и електрическа енергия, тъй като е под 5 процента, съобщиха от регулатора.

Така цената на синьото гориво от 1 януари ще е 352.65 лв. на 1000 куб. м. без акцизи и ДДС. В тарифата са включени компоненти за услугата "обществена доставка“ от 4.76 лв. и "задължение към обществото" 1.35 лв. Последната сума покрива разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества природен газ в газохранилището в Чирен, съгласно Плана за действие при извънредни ситуации. Цената на природния газ, изчислена не като обем, а като енергия, ще е 33.39 лв. за мегаватчас без ДДС и акцизи.

Увеличението с 2.75 % няма да доведе до повишаване на цените на топлинната енергия до края на отоплителния сезон. Няма да има промяна и в цената на електрическата енергия за битовите потребители и небитовите  потребители на регулирания пазар, посочват от комисията.

Искането на "Булгаргаз" бе цената през следващото тримесечие да е 352.93 лв. за 1000 куб. м или 33.52 лв. за мегаватчас без ДДС, акциз и цени да достъп и пренос  през мрежата, които се плащат допълнително.

Сега действащите цени са 343.36 лв. за 1000 куб. м или 32.27 лв. за МВтч. Тарифите са две – за количество и за енергия, заради изисквания на Европейската комисия.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?