Регулаторът още не е решил да глоби ли "Енерго-Про" за двете сметки накуп

Регулаторът още не е решил да глоби ли "Енерго-Про" за двете сметки накуп

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) все още не е решила дали да наложи санкции на доставчика на ток в Североизточна България "Енерго-Про" заради издадените през януари накуп две сметки за ток за период на потребление от около 50 дни с една крайна дата на плащането им. Това съобщи пред журналисти в сряда председателят на регулатора Светла Тодорова.

Миналата седмица комисията връчи на "Енерго-Про" протокол с констатираните извършени от доставчика нарушения. Основно те са свързани с това, че компанията не е предупредила своите клиенти, че ще извърши извънредно отчитане на електромерите, довело до двете сметки. Дружеството съответно е внесло своите възражения по констатациите и в момента те се разглеждат, за да се прецени дали ДКЕВР да издаде наказателно постановление с реални глоби за всяко от установените нарушения, които може да са между 20 хил. лв. и 1 млн. лв., или да се напишат предписания за отстраняване на нередностите. Както Mediapool писа преди седмица, в регулатора са разделени за подхода, който трябва да се предприеме спрямо "Енерго-Про".

Относно предложенията за поправки в Закона за енергетиката, касаещи енергийния регулатор, Тодорова коментира, че очаква от депутатите комисията, чието ръководство ще се назначава от парламента, да получи финансова самостоятелност.

От това кои от идеите за промени в закона за енергетиката ще бъдат окончателно гласувани в парламента ще зависи как ще се определя и каква ще е цената на тока за домакинствата от 1 юли, обясни регулаторният шеф. Тя отказа да направи прогноза за цената на тока.

Когато бъдат факт промените, ще направим изчисления и с колко по-малко ще бъде изкупуваната по преференциални цени електроенергия от когенерациите, каза Тодорова.

Все още няма внесени заявления за цени на електроенергията от страна на енергийни дружества. Те трябва да бъдат внесени до 31 март.

Споделяне

Още от Бизнес