Регулаторът остана твърд за 11-процентното поскъпване на газа от юли

Регулаторът остана твърд за 11-процентното поскъпване на газа от юли

Решение за цената на природния газ в страната през третото тримесечие на 2018 г., което потвърждава първоначално обявеното намерение то да е 10.81 на сто, прие Комисията за енергийно и водно регулиране в петък.

Така цената на синьото гориво през третото тримесечие на годината, на която "Булгаргаз" ще работи е 400.95 лв./1000 куб. м. или 37.79 лв./МВтч (без акциз и ДДС). Така комисията не прие исканото от държавния газов доставчик поскъпване с 18.05 на сто. Натискът върху ръста на цената два след приспадане на получени 13 млн. лв. от "Булгаргаз" в повече през 2017 г.  Дружеството обаче твърди, че надвзетия приход е само на хартия и е формиран заради отказани поръчки от потребители, които обаче комисията приема за извършени и платени. "Булгаргаз" дори поиска промана на методиката на ценообразуване.

Предвиденото поскъпванена газа среща неодоборението и наредица политици, бизнес и отребителски организации, но регулаторът не го промени.

В утвърдената от регулатора цена на газа влизат и компонентите за "обществена доставка“ от  7.11 лв./1000 куб.м., "задължение към обществото" от 1.37 лв./1000куб.м.,  покриваща разходите на "Булгаргаз" за съхраняване на аварийни количества газ в газохранилището в Чирен.

Още не е ясно как това съществено поскъпване на природния газ ще се отрази върху цената на парното и топлата вода от 1 юли, както и на тока, където също има отражения газа заради топлофикациите, произвеждащи ток по комбиниран начин.

Решението ще бъде взето на самия 1 юли, от когато влизат цените на ток, парно и газ.

Миналата седмица шефът на регулатора Иван Иванов допусна, че топлинната енергия може да поскъпне с около 7 на ст, дакота плановете бяха за ръст под 2 процента. Същото увеличение се планираше и за електроенергията, но и то ще е по-високо,макар нагласите да са допълнителният ръст да е минимален.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?