Регулаторът подкрепи 2% по-скъп газ от юли, чакайки евентуален спад наесен

Регулаторът подкрепи 2% по-скъп газ от юли, чакайки евентуален спад наесен

Поисканото от държавния газов доставчик "Булгаргаз" поскъпване на суровината с близо 2 процента от юли бе подкрепено от енергийния регулатор по време на открито заседание във вторник. Очаквания за намаляване на цената на синьото гориво от октомври при запазване на тенденцията за поевтиняване на петролните деривати обаче направи пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Предстои вземането на окончателно решение на 30 юни, когато ще се обявят и новите цени на електрическата и топлинната енергия от 1 юли 2017 г.

Така се очертава от следващия месец природният газ да поскъпне с 1.91 процента и да се продава за 370.21 лв. за 1000 куб. м, без включени в цената ДДС, акциз и цена за пренос. Поскъпването на тока ще варира от 1.99 процента в Западна България до едва 0.22 на сто – Североизточна България, промените в цените на топлоенергията ще варират в рамките на процент нагоре или надолу за различните топлофикации.

Иванов обаче е оптимист, че преди началото на зимния сезон може да има поевтиняване на природния, което ако е над 5 процента ще се отрази и в цените на топлофикациите

Надежда, че синьото гориво ще поевтинее в началото на четвъртото тримесечие дава намалението на цената на суровия петрол на световните пазари, коментира Иван Иванов.

Респективно това ще повлияе върху цената на природния газ за страната ни поради това, че цената на природния газ за България е обвързана в голяма степен с цената на суровия петрол чрез алтернативните горива - мазут и газьол, обясни той.

Според прогнозите на "Булгаргаз" обаче по-скоро цената на суровия петрол ще се задържи около 50 долара за барел.

Ако цените на нефт и курс останат на това ниво, не може да се очаква повишаване на цените през следващите месеци, коментира Иван Иванов от "Булгаргаз".

Споделяне

Още от Бизнес