Регулаторът прие по-скъпия с 14% газ от октомври

Регулаторът прие по-скъпия с 14% газ от октомври

Окончателно е прието решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за повишаване на цената на природния газ с 13.89 на сто от 1 октомври 2018 г., съобщиха от държавния орган в петък.

Така през четвъртото тримесечие на годината суровината ще се продава за 456.65 лв. за 1000 куб. м и цената  включва компонента за услугата "обществена доставка“, която е  6.17 лв. за 1000 куб. м.  В тарифата влиза и  компонентата "задължение към обществото" в размер на 1.40 лв. за 1000 куб. м , която покрива разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в газохранилището в Чирен.

В приетата стойност не са включени цените за достъп и пренос през газопреносната мрежа, които се начисляват за преминаването на синьото гориво през мрежата на "Булгартрансгаз".

От КЕВР допълват, че в момента на газовия пазар у нас "Газпром" е единственият доставчик на суровината и не са налице фактически предпоставки за формиране на конкуренция. Реално заявлението на "Булгаргаз" отчита само условията по действащия му договор с "Газпром Експорт" и прилага изцяло залегналата в него методика, съгласно която се вземат предвид промените на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и измененията в курса на щатския долар спрямо лева. Така единственото правомощие на регулатора е да установи дали заявлението на обществения доставчик отговаря на изискванията на наредбата за определяне цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.

От регулатора уточняват, че поради запазване размера на съпътстващите такси за достъп, пренос,   разпределение и снабдяване с природен газ, повишението на цената за крайните битови и стопански клиенти - ползватели на природен газ, ще бъде под 8%.

В понеделник се очаква решението на комисията и за цените на топлофикациите, където планираното повишение на цените също е от порядъка на 8 на сто за страната.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?