Регулаторът размисли, поскъпването на тока тръгва отсега

От 1 юли се вдигат цените на парното, само природният газ поевтинява минимално

Регулаторът размисли, поскъпването на тока тръгва отсега

След като преди месец обяви намерение да свали за четвърти пореден път цената на тока от 1 юли (с близо процент), Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) явно е размислила, тъй като в понеделник прие минимално поскъпване на тока за бита.

Подобен ход изглеждаше неизбежен и дори закъснял при условие, че само преди седмица ДКЕВР публично се престраши да признае за финансова дупка в НЕК от близо 3 млрд. лева.

Регулаторът реши още да вдигне средно с 2.6 на сто цената на топлоенергията, но да намали цената на природния газ с 1.81 процента.

Вдигат се и дневната, и нощната тарифа на електроенергията. Най-голямо увеличение от 2.78% - на дневната, и 2.22 на сто – на нощната, получава ЧЕЗ. За "Енерго-Про" то е 2.5 и 1.01 на сто. Най-слабо е повишаването на цената за най-критикуващата ДКЕВР компания ЕВН – съответно 0.64 и 0.22 процента.

Комисията е направила и сравнения на стари и нови тарифи на тримата доставчици при примерно потребление от 317 кВтч. От него излиза, че ако досега клиент на ЧЕЗ е плащал сметка за 49.99 лв., вече ще дължи 51.33 лв. Потребител на ЕВН с юнска сметка за 51.20 лв. ще плати през юли за същото количество 51.49 лв. "Енерго-Про" остава с най-високи тарифи и ако негов абонат е давал 53.13 лв., вече фактурата му ще е 54.31 лв.

Така поскъпването, което според ДКЕВР трябваше да започне през октомври, за да компенсира загубите на НЕК, започва още от 1 юли.

Досега НЕК е натрупала 1.5 млрд. лв. дефицит и задължения вследствие на предишната регулаторна политика на ДКЕВР.

От решението на регулатора става ясно, че именно осигуряването на допълнителни средства в НЕК е бил водещият мотив. Макар и да се повишават крайните тарифи, плащани в електроснабдителните дружества, именно те, както и електроразпределителните им предприятия, са с намалени цени.

Другите големи потърпевши са двете американски централи "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", чиито цени по дългосрочните договори за изкупуване на тока им са драстично орязани. Двете компании обаче се заканиха да си търсят правата при едностранната промяна на условията на контрактите им по всички възможни начини, което означава, че ще заведат дела срещу ДКЕВР, ако не се постигне друго споразумение.

НЕК ще получи 998 млн. лв. признати разходи за покриване на досегашния дефицит от регулаторната политика, който общо е за близо 1.5 млрд. лв. Останалата сума ще влиза в следващите цени на тока, е решил регулаторът.

Така средната цена, на която НЕК продава електроенергия, ще се повиши от сегашните 100.43 лв. на 114.10 лв. за мегаватчас.

Според разчетите на ДКЕВР, 30 процента от цената на НЕК се формира от ВЕИ, по 10 на сто се падат на двете американски централи. На АЕЦ и на заводските централи се падат само по 6 на сто, на топлофикациите - 14 на сто, на вецовете на НЕК и на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" – по 5 процента. Други 14 на сто от цената на тока, по която продава НЕК, се формират именно от непризнаваните досега от ДКЕВР разходи за дейността ѝ.

Регулаторът сваля цените по дългосрочните договори с "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" съответно от 190.70 на 90.35 лв/МВтч и от 128.44 на 70.88 лв.

Цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" ще е 30 лв./МВтч; от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" – 68.30 лв.; на топлофикациите средната цена на тока става 188 лв., а на възобновяемите източници, включително малките ВЕЦ, средната тарифа е 300 лв.

Отново са орязани и електроснабдителните дружества, чийто марж е свален от 3.01 лв. на 2.28 лв., и електроразпределителните, където тарифите падат от досегашните общо 34.48 лв. на 23.71 лв. Освен НЕК, и "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) е получил по-високи цени.

Решението за цените на тока е взето и въз основа на прогноза за спад на електропотреблението с 9 процента в следващите 12 месеца. Затова и регулаторът е решил да остави повече от произведената от електроцентралите енергия за продажба на свободния пазар. Квотата за регулирания, където са домакинствата и дребният бизнес на ниско напрежение, се свива с 26% или 7 293 047 Мвтч. Очакванията на регулатора са това да спомогне и за покриване на сегашния дефицит на свободния пазар на енергия, търгувана на пазарни цени

Цените на топлинната енергия скачат средно с 2.6 на сто. Софиянци с парно ще плащат с 5.9 на сто по-високи сметки, в Пловдив повишението е 5.1 на сто, във Варна – 5.5 процента. Най-потърпевши ще са клиентите на "Софиягаз", чиито цени нарастват с 11.5%, както и русенци, които ще плащат с 9.8% повече за топлоенергия.

Цената на "Булгаргаз" ще стане 601.69 лв./1000 куб. м без акциз и ДДС, което е намаление с 11.11 лв. или с 1.81%

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес