Регулаторът съгласен газът да поскъпне с 9 на сто

Регулаторът съгласен газът да поскъпне с 9 на сто

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се е съгласила да вдигне цената на природния газ от 1 октомври с 9 на сто, което е с два процента по-малко от исканото от "Булгаргаз" увеличение, стана ясно в сряда на открито заседание на регулатора , който разгледа доклана експертите си за формирането на цената на синьото гориво за последното тримесечие на годината.

От газовата компания бяха изчислили, че цената им трябва да скочи с 34.46 лв.  до 353.98 лв. за 1000 куб. м, аргументирайки се с повишаването на цената на алтернативните горива. Комисията обаче посочва, че курсът на долара е паднал за последния месец с 0.87 процента и определя пределна цена от 348.98 лв. за 1000 куб. м.

Окончателните тарифи на природния газ ще бъдат определени на открито заседание на ДКЕВР на 1 октомври.

Въпреки че разчетите на "Булгаргаз" сочат, че увеличението на природния газ трябва да е по-високо от предвиденото в доклада на комисията, дружеството ще продава на пределната тарифа, определена от регулатора, каза след заседанието Димитър Гогов, изпълнителен директор на компанията.

Въпреки доброто финансово състояние на „Булгаргаз” при поскъпване на цената само с 9 на сто ще бъдем на загуба за предстоящото тримесечие, посочи той. По думите му, ако продължава увеличението на цената на петрола, компанията ще настоява за ново увеличение от 1 януари догодина, каквото право има.

Гогов не изключи възможността новите цени на природния газ да окажат негативно влияние върху плащанията на топлофикациите за доставки и техните задължения да нараснат.

Още когато "Булгаргаз" внесе предложението си за повишение на цената на природния газ, от ДКЕВР обявиха, че дори и топлофикационните дружества да поискат повишаване на цената на парното,  регулаторът надали ще одобри такова. Последната промяна на тарифите на топлоенергията бяха от 1 август 2007 г., но фактически на някои дружества като "Топлофикация-София" цената бе запазена, на други – се вдигна с малко, а на трети- дори беше намалена.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?