Регулаторът се отказа да вдига цената на парното в София

Регулаторът се отказа да вдига цената на парното в София

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) промени първоначално определените нови цени на топлоенергията от 1 август и реши да запази старата тарифа  София, а на русенци да повиши с по-малко цената. Бургазлии се разминават с увеличението от 5 лв. на мегават, което според окончателното решение ще е няколко стотинки.

На закрито заседание в петък ДКЕВР е утвърдила цените на топлоенергията в сила от 1 август 2007 г. и промяната постига дори средно-претегленото поевтиняване на услугата за страната от 0.34 на сто, съобщиха от регулатора същия ден.

След направените анализи експертите решили да не удовлетворят поисканото от „Топлофикация–София” увеличение, според което цената трябваше да се повиши от 62.25 лв. на 60.41 лв./Мвтч. Изчисленията показали, че и със запазване на цената на топлинната енергия дружеството ще има възможност да изпълни инвестиционната си програма, да покрие всички необходими текущи разходи и да разполага с достатъчно парични средства за осъществяване на дейността си, аргументират се от комисията.

Планираното за Пловдив увеличение се запазва и от август цената се променя от от 66.91 лв. на 68.87 лв./МВтч, за Варна повишението е от 71.29  лв. на 72.50 лв./МВтч.

Сериозното увеличение от 5 лв.на мегаватчас за бургазлии се редуцира до 8 стотинки, след като от дружеството обясниха, че такова поскъпване не се налага заради влизането в експлоатация на когенерация. Така цената се променя от 65.36 лв. на 65.44 лв./МВтч.

Русенци също се разминават с по-високото поскъпване на цените и парното им от следващия месец ще струва 53.61 лв./МВтч вместо планираните 56.64 лв. В момента те плащат 52.01 лв./МВтч

В Плевен остава първоначално предвиденото намаление на тарифата от 65.64 лв./МВтч на 63.46 лв. За Сливен също се запазва поевтиняването почти с 20 лв. на цената на топлоенергията. От 85.17 лв./МВтчтя пада на 65.69 лв

ДКЕВР утвърди и преференциалната цена, на която топлофикационните дружества продават произвежданата по комбиниран начин електрическа енергия. Решението на експертите за средна продажна цена е 109.80 лв./МВтч без ДДС.

Споделяне

Още от Бизнес