Регулаторът ще опита да свали цените на парното от юли

Регулаторът ще опита да свали цените на парното от юли

Ще се търсят резерви за намаляване цената на топлоенергията от юли, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов във вторник след заседание за поевтиняване на природния газ с 0,5 на сто от 1 април.

През януари шефът на регулатора прогнозира, че от средата на годината е възможно поскъпване на парното с около 10 процента, което се очакваше заради новия договор  с “Газпром” и конюнктурата. “Булгаргаз” обаче поиска сваляне на цената на синьото гориво, защото на световните борси цените са паднали и тенденцията се запазва, както и заради намаленото потребление у нас в резултат на топлото време.

Договореното увеличение на цените на “Газпром” миналата година касаеше една трета от доставките и това поскъпване се случва, но се компенсира от микса на количествата, коментира Димитър Гогов, изпълнителен директор на “Булгаргаз”. Той обаче не мога да уточни с колко се вдигат цените на руския газов монополист за България от април.

Поевтиняването на газа, макар и с много малко, е повод за разглеждане на цените на парното, стана ясно след заседанието. Според проф. Шушулов ще се търсят такива начини за регулиране на  тарифите на топлофикациите, които да провокират ръководствата им към икономии на разходите и по-добро управление на приходите.

Председателят на ДКЕВР каза, че миналия четвъртък на изпълнителния директор на “Тополофикация-София” Наско Михов и на председателя на борда на дружеството Лилия Маутнер е  връчен констативният протокол от проверката, установила редица нарушение в дружеството, ощетили клиентите. Те имат 14-дневен срок за обжалват, след което ще им бъде определена санкцията. Тя ще бъде една и по закон може да е до 20 хил. лв., допълни Шушулов.

Очаква се обаче до седмица министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров да внесе в Министерски съвет предложение за промяна на размера на санкцията за енергийни фирми, нарушаващи условията на лицензиите си, съобщи шефът на регулатора. Предвижда се максималният ѝ  размер да скочи 50 пъти – от 20 хил. лв.  на 1 млн. лв. без ограничение за приходите на компанията

В края на миналата година, когато се установи, че електроразпределителните дружества в цялата страна са ощетили клиенти и бяха глобени за това, енергийният министър се обяви за съответната корекция на Закона за енергетиката, като каза, че санкцията може да стане 5 млн. лв.

Според ДКЕВР обаче по-разумният вариант е да се предвиди санкция до 500 хил. лв., но не по-голяма от 0,75 процента от приходите на провинилото се дружество, обясни Шушулов.

Това обаче не било прието от Овчаров, който настоявал за по-крутите мерки.

Споделяне

Още от Бизнес