Регулаторът смята за необоснована ценовата прогноза за газа

Призова "Булгаргаз" да намери вътрешни резерви и заявлението да е за по-малко от обявените близо 33%

Регулаторът смята за необоснована ценовата прогноза за газа

Необосновано висока е прогнозата на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ от април с близо 33 процента и дружеството трябва да потърси вътрешни резерви за предлагане на по-ниски от обявените потенциални цени. Това коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в четвъртък пред журналисти.

"Това, което те направиха като предварителна прогноза, наистина силно ме притеснява и тревожи. Моят апел към "Булгаргаз" е да потърсят и вътрешни резерви чрез намаляване на своите разходи и структурирани по начин, че в официалното си предложение този процент да бъде по-малък. Нека не забравят, че от цената на природния газ зависят други изключително важни комунални услуги каквито са топлинната и част от топлинната енергия, на високо-ефективната електрическа енергия и накрая електроенергията за битови нужди", каза Иванов.

Официалното заявление на обществения газов доставчика за цената на синьото гориво през второто тримесечие трябва да бъде внесено на 10 март. Пред дни от "Булгаргаз" обявиха, че драстичното повишаване се налага заради това, че през първото тримесечие регулаторът е определил по-ниски цени от доставните на руската "Газпром", отделно тези тарифи отново се повишават, а има и промяна във валутните курсове.

Иванов коментира и аварията в "Топлофикация-София", оставила без топлоснабдяване стотици хиляди жители на столицата. Той посочи, че все още продължава проверката на случая, извършвана по документи и на място в обшинското дружество.

"Регулаторът прави проверки на място и използва техническа експертиза за причините, довели до това състояние. Събираме всички данни, свързани със засегнатите домакинства, райони и квартали на София, съответно мерките, които са предприети, и компенсацията, която трябва да осигури "Топлофикация-София“, каза Иванов.

Според него за евентуални санкции за столичното дружество може да се говори, едва след като станат ясни резултатите от проверката.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?