Регулаторът увери, че парното няма да поскъпне

Борисов видя в исканията на топлофикациите провокация, която е за прокурорска проверка

Регулаторът увери, че парното няма да поскъпне

Заявлението на топлофикациите за новия отоплителен сезон, които са за значително повишение спрямо сегашните, са неоснователни и ще бъдат коригирани по справедлив начин. Ще отстранят неправомерно поисканите разходи и Комисията за енергийно и водно регулиране няма да позволи същественото увеличение на цената на топлинната енергия, напротив цената ще е по-ниска спрямо изминалия сезон. Това заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов на извънреден брифинг в четвъртък.

Той беше по повод внесените от топлоснабдителните дружества искания за увеличение на цената на произвежданата от тях топлинна и електрическа енергия от 1 юли 2020 г.

Поскъпването е фрапиращо за някои от дружествата на фона на намалената с близо 43 на сто цена на природния газ от април. Предложенията за скока варират между 9.5% във Варна, около 20% за Плевен, София и ЕВН Топлофикация, през 45% до 52% за Бургас и Разград, 62% за Враца и колосалните 140.5 % предложено поскъпване за Велико Търново.

Оправданието на топлофикациите е, че са правили изчисленията преди регулаторът за одобри новата цена на природния газ от април и са внесени на 31 март.

На 1 април КЕВР свали цената на парното в страната средно с близо 22 на сто. Отделно акар "Булгаргаз" поиска ново намаление на цената на газа от май с 6.7 на сто и изчисли продължаващо минимално намаление за юни.

Иванов бе категоричен, че няма как да се позволи исканото от дружествата сега повишение и в доклада на регулатора ще се отрази реалната ситуация с цената на газа, ще се отразят останалите разходи на топлофикациите и инвестиционните и ремонтните им програми и ще се определят новите им цени.

Според него не може да става дума за подобни спекулации и исканите повишения няма да бъдат одобрени.

Борисов: Провокация, прокурорите да намерят виновните

Премиерът Бойко Борисов също коментира темата и обяви исканото увеличение от топлофикациите за "провокация". Той изрази надежда прокурорите и полицаите да намерят виновните и припомни, че през март българското правителство е направило голям пробив, намалявайки цената на газа за България с над  40% и то със задна дата.

Регулаторният шеф също се спря на този факт и коментира, че  поевтиняването на газа от август 2019 г. до края на март 2020 г. ще бъде приспаднато от сметките на потребителите на топлинна енергия и природен газ. "Ще бъдат възстановени по справедлив начин надвзетите суми в резултат на неоправдано високата цена на природния газ през указания период", заяви Иван Иванов.

Столичното парно ще се поправи

Искането на "Топлофикация-София" за поскъпване на парното и топлата вода с 20% от юли е необосновано и не отговаря на актуалните цени на природния газ. То не се подкрепя от общината, която е собственик на дружеството, и трябва да бъде преработено, коментира и кметът на столицата Йорданка Фандъкова в четвъртък.

Тя обясни, че искането за увеличаване на цените на парното в София е направено на базата на старите цени на газа и топлинната енергия. Причината е, че искането за новите стойности на услугите трябва да бъде изпратено до 31 март, а газът и съответно услугите на топлофикациите поевтиняха от 1 април. Не са отразени и бъдещите промени в цените, които се очаква да бъдат намалени допълнително.

Кметът припомни още, че "важната задача на ръководството на "Топлофикация София" в момента е в максимално кратки срокове след решението на КЕВР за намаляване на цените със задна да организира преизчисляването и приспадането на надвзетите суми на хората".

Омбудсманът критикува "Топлофикация София" за сменени абонатни номера

Междувременно омбудсманът Диана Ковачева критикува решението на "Топлофикация София" да смени абонатните номера на клиентите си във времето на извънредното положение. Това затруднявало хората да си платят сметките дистанционно.

Според омбудсмана причината за смяната на абонатните номера в момента е "тестването на нова информационна система за обслужване на клиенти". Информация за това е публикувана на 10 април на интернет страницата на "Топлофикация София" със заглавие "Промяна на абонатен номер и код платец" във връзка с актуализиране базата данни на дружеството, считано от 1 април 2020 г., т.е. в съобщението се посочва, че номерът на текущия платец се заменя с Договорна сметка, номерът на текущия абонатен номер се заменя с Инсталация, а номерът на текущия платец Ш000000 се заменя с Договорна сметка".

"Информацията за промените в секция "Новини и актуални събития" на интернет страницата на дружеството е публикувана десет дни след влизането им в сила, което е смущаващо и неразбираемо", заяви Ковачева, според която информацията е неясна и недостатъчна и създава проблеми при плащане на сметки за топлинна енергия. Не било ясно и кое е наложило тази промяна, както и с какво тя ще допринесе за по-доброто обслужване на потребителите.

Според Ковачева клиентите трябвало да бъдат уведомени за предстоящата промяна доста преди тя да се случи, а не след това.

И смени в надзора на общинското парно

В същото време Столичният общински съвет направи поредни промени в ръководството на "Топлофикация". От надзорния съвет на дружеството беше освободена Десислава Билева, която от няколко години е в управата на парното. Тя напуска поста по свое желание. На нейно място беше назначена Милена Ценова, която беше представител на общината в управата на "Софийска вода". Ценова ще заема поста до организирането на конкурс. Такива трябва да се правят за почти всички общински дружества, тъй като мандатите на ръководствата им изтичат или вече са изтекли.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес