Регулаторът задължи CEZ да фактурира цените на тока с ДДС

Фактурите за тока в столицата, София-област и Плевен трябва да бъдат изчислявани по цени с ДДС, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в сряда след продължила няколко часа среща с CEZ Електро, заради появили се в сметките ѝ математически закръгляния след облагането с ДДС. Така например при потребление от 200 киловатчаса ощетяването е с 8 стотинки, но като цяло води до натрупване на нерегламентирана печалба, постигната в резултат на нормативен документ.

Проблемът се появи в сметките за януари, след като заради задължителното разделяне на дейностите по доставка и търговия на тока ДКЕВР одобри нови тарифи – за разпределение и за снабдяване – с ДДС и без. При разделянето на цените без ДДС се получават стойности, при които се прилага правилото за закръгляне нагоре и след начисляването на данъка стойността за битовите потребители нараства с 0,0004 лв.

Сега, след като в решението за разделянето на цените е определил тарифи без ДДС, регулаторът реши, че ще задължи компанията да изчислява потреблението по цените с ДДС, които са 0,050 лв/кВтч за разпределение, независимо дали токът е ползван денем или нощем, и за снабдяване – 0,096 лв/кВтч през деня и 0,043 лв/кВтч през нощта.

Така CEZ ще трябва да промени софтуера си за фактуриране и да заложи новите тарифи с ДДС, след което да си преизчислява данъка върху добавената стойност. Съмнително е, че това ще може да стане още за сметките през февруари.

От чешката компания коментираха, че са приложили определените от ДКЕВР цени без ДДС – 0,04166666 лв./кВтч за разпределение и 0,03583333 лв./кВтч за нощната енергия, според изискванията на законите за енергетиката и за ДДС. Затова са били приложени директно одобрените от ДКЕВР цени на електроенергията без ДДС в размера и вида, определен от комисията, без да се променят или закръглят, се посочва в коментара на CEZ Eлектро. В него се допълва, че компанията “спазва и ще продължи стриктно да изпълнява разпоредбите на регулатора, доколкото те не противоречат на българското законодателство”.

В сряда ДКЕВР реши още, че компанията трябва да компенсира всички потребители за надписаните в януарските сметки суми.

Очаква се утре да стане ясно какво ще предприеме CEZ в резултат на предписанията, които регулаторът реши, че ще им наложи.

Споделяне

Още от Бизнес