Регулаторът заплаши “Софийска вода” с намаляване на цената

Регулаторът заплаши “Софийска вода” с намаляване на цената

Ако "Софийска вода" не изпълнява инвестиционната си програма, цената на водата в София ще бъде намалена като санкционираща мярка, заяви във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. Той дори постави ултиматум пред концесионерите, като заяви, че до септември трябва да са направени поне 15 милиона лева инвестиции по ВиК-мрежата на столицата.  

“В момента “Софийска вода” се компрометира пред гражданите на София, тъй като инвестициите, които прави, не са достатъчни”, каза още шефът на регулаторния орган.

За миналата година от концесионера “Юнайтед ютилитис” отчетоха едва 10 милиона лева печалба и максимално свиване на инвестиционната програма заради цената на водата за потребителите от 85 стотинки с ДДС за кубически метър.

В последните три месеца концесионерът на водата на София и регулаторният орган са в почти постоянен медиен скандал. В началото на февруари “Софийска вода” поиска от ДКЕВР да им одобри до началото на април инвестиционния план за следващите три години. В него фигурираше цена на водата за София от 1,02 лева без ДДС.

След няколко отказа от страна на комисията на Шушулов, концесионерът вкара следващата си оферта, която гласеше, че водата може да струва само 90 ст. без ДДС, но до местните избори. Това предложение обаче бе оттеглено бързо и бе подадена оферта от 1,02 ст. без ДДС.

В резултат на това “Софийска вода” заплаши, че няма да може да изпълни предвидената инвестиционна програма, възлизаща на 76 милиона лева за три години.

Чувствителният преди избори регулаторен орган обаче показа във вторник, че няма желание да се съобрази с концесионера. Константин Шушулов заяви, че звеното по контрол на концесията в Столичната община ще прави всеки месец пред ДКЕВР отчети на изпълнението на инвестиционната програма на "Софийска вода".

Целта на инвестициите ще е намаляването на загубите на вода по мрежата. В момента те са около 60%, а до края на тази година те трябва да се намалят с поне 4%.

90 стотинки без ДДС за куб. метър вода била реалната цена  

Реалистичната цена на водата в София е 0.90 лева без ДДС на кубически метър (1,08 лв. с ДДС), коментира Шушулов, показвайки, че поне на този етап от “Софийска вода” трябва да намалят претенциите.  

Той обаче уточни, че не знае дали комисията няма да приеме исканата цена от 1.02 лв. без ДДС (1,22 лв. с ДДС), която се иска от “Софийска вода”, уточни Шушулов.

Във вторник от “Софийска вода” показаха, че са склонни на известни отстъпки. Главният секретар на дружеството Иван Иванов заяви, че отстъпката, която дружеството може да понесе, е до 0,96 лева без ДДС за кубически метър. Според него това може да се случи за сметка на някои планирани инвестиции.

В спора се намесиха и от Европейската банка за възстановяване и развитие, като заплашиха, че няма да отпускат нови кредити на концесионера.

Цената на водата ще окаже директно влияние върху инвестиционните възможности на дружеството и възможността му да си плаща кредитите, каза директорът на представителството на банката за България Джеймс Хислоп.

Споделяне

Още от България