Рехав протест на таксиметровите шофьори за по-високи цени

Рехав протест на таксиметровите шофьори за по-високи цени

Таксиметровите шофьори отново протестираха с искане за по-високи тарифи на услугата, отпадане на патентния данък за 2021 г. и премахване на приложенията за споделено пътуване.

Протестът в центъра на София обаче беше рехав, като пред храм-паметника "Св. Александър Невски" се събраха едва около 20 автомобила.

Предложените нови тарифи

Моментът за вдигането на цените е подходящ – работата е намаляла с около 75 - 80 на сто заради коронакризата, а тарифите не са актуализирани от 8 години, казват от Федерацията на таксиметровите водачи.

Предложението им е първоначалната такса да се увеличи три пъти – от 70 стотинки на 2.10 лв. Повишението на дневната тарифа да стане от 80 ст. на 1.30 лв.за километър, а на нощната – да стане 1.50 лв., а минута престой да се таксува по 42 стотинки.

Новите цени да влязат в сила от 2021 г., искат още таксиметровите шофьори.

През 2011 г. беше дадена възможност всяка община да определя таван на тарифите за таксиметровите услуги. В София беше въведена максимална цена от 1.30 лв. за километър през деня и 1.60 лв. за нощното возене.

В началото на ноември правителството предложи промени в Наредбата за таксиметрови превози, с които се дава възможност за поскъпване на първоначалните такси между два и три пъти спрямо сегашните им размери.

Заради голямата конкуренция между такситата в София обаче, собствениците на компаниите не желаят вдигането на цените и не ги повишават, оплакаха се шофьори.

Опрощаване на патентния данък

На днешния протест в столицата таксиметровите шофьори поискаха и опрощаване на патентния данък за 2021 г., след като държавата обяви, че ще поеме част от този разход.

Размерът на годишния данък в София е 850 лева. Освен него обаче шофьорите имат и други разходи, като лизинг на автомобила и поддръжка. Така на месец оценяват разходите си на около  700 - 1000 лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?