Рейгън вече не може "нито да ходи, нито да говори"

Бившият американски президент Роналд Рейгън, който страда от болестта на Алцхаймер, вече не може нито да говори, нито да се храни и не разпознава близките си, съобщава неговата дъщеря в списание Пийпъл.

Пати Дейвис пише, че повечето хора не знаят какво е истинското състояние на нейния баща, който от няколко години не се е появявал публично.

"Хората често ме питат какво прави баща ми. Те искат да разберат дали той все още ме разпознава, дали разпознава който и да е от нас", пише Пати Дейвис.

Тя е решила да съобщи за реалното състояние на баща си, за да не заблуждава семействата, в които има болен от Алцхаймер. Често ѝ се случвало да я питат дали Рейгън се движи, говори и има моменти на просветление. "Да кажа, че това е истина, би било лоша услуга за семействата, които се грижат за болен от Алцхаймер. Мисля, че баща ми не би искал да лъжем", посочва Пати.

Тежкото заболяване напълно е изолирало 92-годишния Рейгън от околния свят. През по-голямата част от деня той е прикован на легло и рядко сяда в инвалидна количка. Когато той е буден, което не се случва често, може да се взира в дърветата през прозореца.

Пати Дейвес смята, че фактът, че се е помирила със семейството си след конфликта, който са имали, е било източник на сила за баща ѝ.

За 40-ия президент на САЩ се грижи 82-годишната му съпруга Нанси, която не допуска до него външни лица, за да запази достойнството му.

Шийла Тейл, бившата помощничка на Нанси Рейгън, заявява пред списанието, че бившата Първа дама се грижи през цялото време за съпруга си. "Тя не се оплаква, но е тъжна. Може да доловите това в гласа ѝ".

Лекарите са поразени от физическата издръжливост на Рейгън, който още през 1994 г. сам разкри пред американците, че страда от болестта на Алцхаймер, посочват осведомителните агенции.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?