Рейнджърите ни в Кербала обвинявани за покушение над дете и кражба на ток

Групировки в Кербала отправят неоснователни обвинения към българския контингент за покушението срещу 12-годишно дете, както и за кражба на ток, съобщи военният министър Николай Свинаров, цитиран от Дарик радио.

Така министърът потвърди появилата се неофициална информация във вторник, че напрежението около нашите рейнджъри се е засилило заради открито на около километър от база "Кило" тяло на мъртво дете. Информацията за инцидента бе обсъждана на извънредно заседание в Генералния щаб като подозренията са били, че криминални случаи може да се използват като провокация спрямо българските военни.

Разследванията да този момент показват, че и двете обвинения са неоснователни, посочи Свинаров. По думите му особено нелепо било твърдението за кражбата на ток, тъй като нашия контингент използва агрегати.
Запитан от кого са отправени обвиненията, министърът заяви, че те не идват от иракските власти, а от групировки в Кербала.

Шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев смята, че е възможно смъртта на детето да е криминално престъпление. Той посочи, че и друг път са намирани тела на убити в района, но за първи път в този случай тялото е било толкова близо до нашата база - на около 800 метра. Засега Колев не може да оцени дали става дума за провокация.

До момента няма отправени искания за обяснения по този повод, но е поставена задача на командването на батальона да поддържа връзка с местната полиция и да изяснят случая, каза ген. Колев.

След заседанието при генерала преди ден, от Министерство на отбраната съобщиха, че ръководството на Генералния щаб е обсъдило и инициатива за започване на дарителска кампания за подпомагане на населението и децата в Кербала във връзка с началото на новата учебна година.

Ген. Колев посочи, че напрежението при българския контингент в Кербала нараства през последните две-три седмици, което е свързано с поемането на функциите от новото временно правителство, с опита му да установи стабилна власт, да се създадат добре действащи местни структури на властта и да се консолидират местните религиозни и други лидери да работят за по-бързото изграждане на новия Ирак.

Има много сили, които не биха желали това да се случи по политически, икономически, религиозни и други причини; в Ирак има и много терористични групи и организации, които често нямат връзка помежду си и действат по собствен план с единствената цел да поддържат паника сред населението и новите структури на властта и коалиционните сили, посочи Колев. Има и много религиозни празници, свързани с прииждането на голям брой поклонници в свещените за шиитите места, добави той.

Вчера са били набелязани мерки за сигурността на контингента. Колев изрази надежда да няма ситуация, налагаща действия с решително използване на оръжие или свързана с жертви и ранени, но отбеляза, че обстановката е напрегната.Министърът пък се надява да се ускори преместването на батальона ни в база "Лима".

Задачите на контингента ни не са променяни, но все повече той ги прехвърля на формираните и обучавани от нашия батальон нови сили за сигурност - корпуса за гражданска защита, националната иракска гвардия, местната полиция, посочи началникът на ГЩ на БА. Нашето желание е колкото може по-скоро тези сили да поемат пълния контрол върху града, отбеляза той.

В сряда от пресцентъра на военното министерство съобщиха, че е завършило обучението на българските военнослужещи от Третия пехотен батальон в Ирак по усвояване на получените от американската армия джипове "Хамър". Офицери от българския контингент продължавали обучението на войниците от батальона на Иракската национална гвардия като до момента е приключила подготовката за придобиване на сержантска длъжност. Българските военнослужещи изпълнявали и програмата за изкупуване на оръжия, намиращи се нерегламентирано в иракското население.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?