Рейтингът на Ангела Меркел достигна рекордно равнище

Ангела Меркел

Рейтингът на германския канцлер Ангела Меркел достигна рекордно равнище, съобщи ARD, като се позова на последното социологическо допитване. 68% от гражданите на страната са доволни от работата на ръководителя на правителството. Министрите също получават добри резултати. Работата на министъра на финансите Волфганг Шойбле се одобрява от 64% от германците, а на министъра на отбраната Томас де Мезиер - 60%. В правителството с най-нисък рейтинг е министърът на икономиката Филип Рьослер, който получава подкрепа само от 16% от германците.

Главният въпрос за германците в момента е икономическата криза в страните от еврозоната. Мнозинството от германците считат, че Меркел се справя успешно с тежката финансова ситуация. 70% от анкетираните са убедени, че тя контролира спасяването на еврозоната.

Канцлерът е поддържан не само от симпатизантите на управляващия блок ХДС/ХСС, но и на опозицията. Сред привържениците на управляващата коалиция 92% са съгласни с методите на Меркел за справяне с кризата в еврозоната. Сред социалдемократите 75% също дават подкрепата си за Меркел, а сред зелените - 70%.

Ако изборите за Бундестага бяха днес, блокът на Меркел щеше да се радва на безапелационна победа. За него са готови да гласуват 36% от германците. Социалдемократите биха получили 28% от гласовете, а зелените - 13%.

При това положение Меркел би могла да направи коалиция или със социалдемократите, или със зелените. Повечето от германците считат, че по-добрият вариант за коалиция е със социалдемократите.

Изборите за Бундестаг ще бъдат през септември 2013 г. В едно от интервютата си, дадено през юли, Меркел каза, че смята отново да оглави листата на ХДС/ХСС. Тя неведнъж е отбелязвала, че смята отново да се кандидатира за канцлерския пост.

Споделяне

Още от Свят