Заради заплахата от банкрут

Рейтингът на Аржентина бе свален с пет степени

Рейтингът на Аржентина бе свален с пет степени

Международната рейтингова агенция "Фитч" обяви във вторник, че понижава дългосрочния рейтинг по дълга на Аржентина в чужда валута с пет степени – от "В" на "СС" с негативна прогноза.

Краткосрочният рейтинг на страната бе понижен с четири степени – от "В" на "С", също с негативна прогноза.

В съобщението, публикувано от агенцията, се казва, че това решение е взето, след като съд в Ню Йорк задължи на 21 ноември аржентинските власти да платят 1.3 млрд. долара стари дългове на фондовете Elliott Capital Management и Aurelius Capital Management. Изплащането трябва да бъде направено до 15 декември, постанови още съдът.

Според оценката на "Фитч" Аржентина, която преживява финансови трудности, вероятно няма да може да намери средства, за да се разплати и ще трябва да обяви банкрут.

По-рано аржентинските власти обявиха, че не приемат за законно решението на нюйоркския съд имат намерение да го обжалват. Обявявайки решението за понижение на рейтигна на Аржентина, агенция "Фитч" съобщи, че ще следи хода на обжалването и другите действия, които ще предприеме правителството при така сложилата се ситуация. Агенцията предупреди, че отказът от разплащане в установения от съда срок може да се приеме като съобщение, че страната е изпаднала в неплатежоспособност.

През 2001 г. Аржентина обяви невъзможност да плаща по задълженията си на обща сума 100 милиарда долара. След продължителни преговори властите в страната успяха да договорят преструктуриране на дълга с всички кредитори, освен с фондовете Elliott Capital Management и Aurelius Capital Management.

Двата фонда започнаха да си искат парите от Аржентина посредством съдилища в различни страни, включително и чрез съда в Ню Йорк, който застана на тяхна страна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес