Рейтингът на Барак Обама е на рекордно ниско равнище

Рейтингът на президента на САЩ Барак Обама спадна до рекордно ниско равнище - само 42 от всеки сто американци подкрепят решенията му,  сочат вданните от съвместно проучване на в. "Уолстрийт джърнъл" и телевизия Ен Би Си. Петдесет и един процента от запитаните са недоволни от дейността на Обама.

Броят на анкетираните, дали негативна оценка за Обама, за пръв път надхвърля броя на хората с положително мнение за него. Освен това за пръв път от 40 години едва 30 на сто от участниците заявяват, че гледат с оптимизъм на политическата система в САЩ.

Крайно ниска остава популярността на Демократичната партия, чийто представител е Обама, а също и на основния ѝ конкурент - Републиканската партия. Само 22 на сто от американците изразяват положително мнение за републиканците, а подкрепата за демократите е 37 на сто.

Авторите на проучването свързват слабите показатели с недоволството, което буди в САЩ бюджетно-финансовата криза, обхванала страната в началото на октомври и продължила над две седмици. Сред основните причини бе острото политическо противопоставяне между законодателната и изпълнителната власт. Компромисът, предотвратил  дефолта по държавните облигации, бе постигнат в последния момент.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?