Рейтингът на "Еврохолд" е под наблюдение заради сделката с ЧЕЗ

Агенция "Фич" смята, че кредитите за енергийните активи застрашават финансовата стабилност на холдинга

Рейтинговата оценка на "Еврохолд" бе поставена под наблюдение от агенция "Фич", заради възможните финансови рискове от обявената сделка на застрахователния холдинг с ЧЕЗ да придобие срещу 335 млн. евро активите на чешката енергийна компания в България.

 Перспективата е рейтингът на "Еврохолд" да бъде понижен, но крайното решение ще бъде взето след произнасянето на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране и след оценка на активите на купуваните енергийни активи, посочва се в съобщение на агенцията от четвъртък

В момента рейтингът на холдинга е B (пет степени под инвестиционен клас), а на трите му дъщерни застрахователни дружества "Евроинс България", "Евроинс Румъния" и "ЕИГ Ре" е BB- и техните оценки също са под наблюдение.

Решението на "Фич" отразява виждането на рейтинговата агенция, че придобиването на ЧЕЗ създава риск за финансовата структура на "Еврофолд", който смята да вземе дълг за 75 на сто от цената по сделката  Това може значително  да свие печалбата за разпределяне от активите на ЧЕЗ, особено в началото. В средносрочен и дългосрочен аспект обаче сделката с ЧЕЗ всъщност може да окаже положително влияние върху кредитния рейтинг на холдинговата група. Причината е, че основният придобиван бизнес - електроразпределението, е регулиран и осигурява стабилни парични потоци, което може да доведе и до по- предвидими и стабилни финансови резултати на "Еврохолд".

Становище, че в дългосрочен план придобиването на ЧЕЗ може да повлияе положително кредитния рейтинг на "Еврохолд" изказа преди дни пред журналисти шефът на надзора на компанията Асен Христов.

В съобщението на "Фич" се отбелязва още, че "Еврохолд" няма опит в управлението на енергийни компании, но са получили уверение от холдинга, че ще запазят сегашния мениджмънт на ЧЕЗ  и ще създават експертен консултативен съвет, който ще подкрепя компанията в процеса на интегрирането на новите активи на холдинга и ще го контролира.

"Като предимно финансов инвеститор "Еврохолд" вероятно ще търси възможности за намаляване на разходите, за да подобри възвращаемостта си от инвестицията, което може да породи и допълнителни рискове", според рейтинговата агенция.

В същото време тя отбелязва, че сигурно поетият дълг за сделката да се обслужва с приходите от придобитите от ЧЕЗ дружества, но вижда висок риск с капацитета им да генерират нужния ресурс.

Оценката на "Фич" идва в момент, в който Комисията за финансов надзор извършва пълна проверка на "Еврохолд", за да установи произхода на средства за сделката и част от констатациите вече са изпратени на главна прокуратура, ДАН и данъчните, за да преценят на базата на събраната информация дали да предприемат някакви действия.

В началото на седмицата Асен Христов каза, че до месец и половина документите по сделката ще бъдат внесени за одобрение пред Комисията за защита на конкуренцията и очаква до края на 2019 г. придобиването да бъде одобрено от двата български регулаторни органа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?