Рейтингът на консерваторите на Меркел на най-ниско ниво заради бежанците

Ангела Меркел

Подкрепата за консерваторите на германската канцлерка Ангела Меркел е спаднала до най-ниското си равнище за една година и сега е 38,5 процента, сочи допитване, цитирано от Ройтерс.


Меркел си навлече критики, особено сред консерваторите, че е подхранила бежанския поток в Европа, като на практика е дала на мигрантите зелена светлина да отидат в Германия. Градовете на най-голямата европейска икономика се затрудняват да поемат бягащите от война и бедност мигранти и бежанци, чийто брой в Германия се очаква да достигне 800 000 души тази година.


Допитването на ИНСА за в. "Билд" показва спад от един процентен пункт в подкрепата за консерваторите за една седмица.


Социалдемократите, които са коалиционен партньор на Меркел, също губят един процентен пункт подкрепа и рейтингът им сега е 23.5 процента.


Това означава, че общата подкрепа за управляващата широка коалиция в Германия спада до най-ниското си равнище от последните избори преди две години.


"Бежанската криза създава проблеми преди всичко за консервативния лагер и широката коалиция е по-слаба от всякога", заяви ръководителят на ИНСА Херман Бинкерт за "Билд".

Радикалната Лява партия е спечелила половин процентен пункт и е с 10,5 процента подкрепа, колкото имат и Зелените, които са увеличили рейтинга си с един процентен пункт. Дясната антиимигрантска Алтернатива за Германия и подкрепящите бизнеса Свободни демократи запазват позициите си съответно с 6 и 4 процента.


Следващите парламентарни избори в Германия са през 2017 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?