Рейтингът на Обама спадна до 45 процента одобрение

Рейтингът на президента на САЩ Барак Обама спадна до 45 процента одобрение, което е възможна реакция на разкритията за правителствени програми за електронно следене и други скандали, съобщи ДПА.

Само преди месец, в средата на май, подобно допитване показа 53 процента подкрепа за Обама.

 

Проучването на общественото мнение е извършено от Си Ен Ен и ОРК Интернешънъл сред около 1000 американци в периода 11-13 юни. В него се вижда, че за пръв път от ноември 2011 г. над половината от анкетираните - 54 процента - изразяват неодобрение за начина, по който Обама изпълнява задълженията си на президент.

 

Освен това на въпроса дали намират Обама за честен и заслужаващ доверие, утвърдително отговарят 49 процента от запитаните. През май положителен отговор на този въпрос са дали 58 процента от анкетираните.

 

Спадът в рейтинга на Обама последва редица спорни случаи, които излязоха наяве в последните седмици. Сред тях са разкритията за програма на американското разузнаване за масово електронно следене, целенасочените данъчни инспекции на Чаеното парти и други консервативни организации, които са кандидатствали за освобождаване от данъци, и тайното събиране на данни за телефонни разговори на журналисти от министерството на правосъдието като част от правителствено разследване на изтичания на поверителна информация.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?