mediapool.bg Ти си това, което четеш

Рейтингът на парламента се е повишил докато е бил е разпуснат

Кабинетът "Борисов 3" стартира с по-ниско недоверие от обичайното
16:07 | 18 май 2017 | 4 коментара

Кабинетът "Борисов 3" започва своята работа при 32% доверие, което е около познатите нива от предходния мандат, и 55% недоверие, което пък е малко по-ниско от обичайните в последните години стойности над 60%. Такива данни отчита социологическата агенция "Галъп интеренешънъл" и коментира: "Това дава на новия кабинет известен начален комфорт, макар и малък на фона на предишни исторически периоди. По традиция у нас негативните оценки за институциите надвишават позитивните. В началото на нов мандат обаче ситуацията винаги е по-благоприятна".

Друга оценка на агенцията е, че служебното правителство на Огнян Герджиков е успяло да внесе известно успокоение – недоверието в правителството е слязло от нивата над 60% от края на предходния мандат "Борисов" до нива от около и над 50%.

Същата тенденция личи и по стойностите доверие в парламента. И там с идването на служебното правителство, отношението към институцията на Народното събрание става по-благосклонно – отрицателните оценки "слизат" от нива над 70% в края на предходния мандат до нива чувствително под 70%. Парадоксално, тези по-благоприятни стойности на одобрение в парламента идват в период, когато той на практика отсъства, подчертават от "Галъп".

Новият парламент стартира с 24% доверие и 66% недоверие. Според социолозите това са сравнително благоприятни числа на фона на последните години. Разбира се, запазва се цялостната тенденция на подчертан негативизъм към дейността на Народното събрание. И тук по правило в началото на всяко ново управление, доверието традиционно нараства, но тъй като този път липсва сериозна промяна в лицата, стойностите не показват драматични промени. Големите надежди обикновено идват и с нови лица в политиката, отбелязват от "Галъп".

В началото на май 30% са оптимисти за посоката на развитие на страната, 53% са песимисти. Макар песимизмът по традиция да преобладава, като че ли в последните месеци и години има укрепване на позитивните оценки, коментира агенцията.

Оттам допълват, че в идните седмици и месеци стартовият кредит на доверие на кабинета "Борисов 3" ще може да се установи с по-голяма точност, тъй като обществото тепърва ще свиква със смяната във властта и ще формира началните си впечатления от нея.

Данните са от Политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл" – ежемесечното национално представително изследване лице в лице. Теренът на изследването в последната вълна беше между 4 и 11 май с интервюирани 819 души в цялата страна. Изследователската програма е независима от външно финансиране, посочват от агенцията.

Още от България