Рейтингът на Путин рязко падна заради бензина и пенсионната реформа

Рейтингът на президента Владимир Путин се е понижил значително заради поскъпването на бензина и плановете за повишение на пенсионната възраст в Русия. Това показват данните на държавната социологическа агенция ВЦИОМ от изследване, проведено миналата седмица и обявено в петък.

За една седмица одобрението към Путин е спаднало с 5 пункта от 77.1 до 72.1%. Такъв е бил рейтингът му в началото на март 2014 г. преди анексирането на Крим.

Работата на министър-председателя Дмитрий Медведев се оценява положително от 38.5% от анкетираните. Седмица по-рано одобрението към него е било 41.7%, а месец по-рано - 45.4%.

За понижението на показателите са повлияли ръстът на цените на бензина и "отсъствието на оперативна и адекватна, по мнението на руснаците, реакция на правителството на тази ситуация", коментира Михаил Мамонов от ВЦИОМ.

Като друга причина за понижението на доверието към властта Мамонов посочи предложението за повишаване на пенсионната възраст, което се посреща негативно от обществото.

В руските региони вече започнаха протести против пенсионната реформа. Един от първите митинги се състоя в Новосибирск на 16 юни. Участниците излязоха на улицата с лозунги "Русия-Путин: 5:0", "Не искам да умирам работа" и пр.

Правителството обяви намерението си за вдигане на пенсионната възраст и на ДДС на 14 юни – денят, когато в Русия бе открит световният футболен шампионат и руските национали победиха Саудитска Арабия с 5:0.

Протестните акции се организират от различни политически сили.

На 1 юли всерускийска акция са планирали привържениците на опозиционния лидер Алексей Навални. Отделно са организирани протести от комунистите, от "Яблоко", "Ляв фронт", Либертарианската партия на Русия и др. Засега е известно, че в следващите седмици протести се готвят в 30 руски региона.

По информация на в. "Ведомости" президентската администрация събира и анализира постъпващата информация за реакцията на населението по повод пенсионната реформа и се обсъждат различни начини за минимизиране на негативните настроения. Според източник на изданието, в зависимост от остротата на обществената реакция, параметрите на реформата може да бъдат смекчени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?