Рейтингът на Путин започна да пада веднага след преизбирането му

Рейтингът на Путин започна да пада веднага след преизбирането му

Рейтингът на Владимир Путин пада месец след президентските избори, на които той спечели четвърти мандат. Доверието към него се е сринало от рекордните за тази година 55.3% до 48.4%, показва проучване на държавния социологически център ВЦИОМ, цитиран от "Ведомости".

Не се отчита подобна тенденция при други рейтингови лидери в Русия като министъра на отбраната Сергей Шойгу или първия дипломат Сергей Лавров.

През 2012 г. рейтингът на Путин, по данни на ВЦИОМ, нарастваше не само с приближаването на президентските избори на 4 март, но и пет седмици след това, повишавайки се от 52.8% 11 през март до 58.1% на 8 април, след което се понижи с няколко процентни пункта. Рейтингът на Путин е отбелязвал рекорди след анексирането на Крим (70% през май 2014 г.) и ядрената сделка с Иран (71% през юли 2015 г.).

Понижаването на рейтинга е естествен процес, коментира шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров и уточнява, че около изборите доверието към президента нараства, а после, по принцип не веднага, започва да намалява.

"Половината страна са хора кажи-речи аполитични, те се включват в политически теми само в големи изборни кампании или при екстремни събития", обяснява социологът. Но допълва, че предстоят още много "информационни поводи" и рейтингът на Путин ще скочи пак.

Следизборният рейтингов спад е предвидим, а за тенденция ще може да се говори чак след половин година, смята политологът Глеб Кузнецов. След мобилизацията на електората и мощния финал на кампанията, приключила с преизбиране на държавния глава, избирателите се отпускат, констатира колегата му Андрей Колесников.

"Общественото мнение отброява новия мандат (на Путин) не от изборите, а от встъпването му в длъжност. И той започна символично със смайващи събития - пожара в Кемерово, отравянето на деца и протестите във Волоколамск, събитията около отравянето на Скрипал, (новите) санкции срещу Русия, бомбардировката на Сирия от САЩ", подчертава Колесников.

Спадът в доверието към руския лидер според него се дължи на това "психологически тежко за нацията начало на новия му мандат". Мобилизационната антизападна риторика се превръща в рутина, а "натискът на негативните новини започва да дразни" хората в Русия, смята експертът на вестника, цитиран от Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?