Рейтингът на Саркози за първи път падна под 30%

Рейтингът на френския президент Никола Саркози за първи път падна под 30 процента, сочи публикувано в сряда проучване за вестник "Фигаро", цитирано от Ройтерс. Анкетата TNS Sofres сочи, че 28 процента от интервюираните са доволни от Саркози, в сравнение с 31 на сто миналия месец, а 70 процента не го одобряват, в сравнение с 65 на сто миналия месец.

Това е най-ниският рейтинг на Саркози, откакто той встъпи в длъжност през май 2007 г., и е поредният в серията проучвания, довели до безпокойство сред съюзниците му за шансовете му за преизбиране през 2012 г. Особено тревожен за Саркози е фактът, че вчерашното проучване е извършено, след като той направи промени в правителството и изложи политическите си приоритети след катастрофалните за десноцентристките сили регионални избори.

Докато рейтингът на президента пада, подкрепата за премиера му Франсоа Фийон се задържа стабилно на 37 процента, което ясно показва, че избирателите наказват хиперактивния стил на президента, отбелязва Ройтерс. 

Макар че одобрението за Саркози се стопява, то още не е паднало до нивата, регистрирани от двамата му предшественици. Рейтингът на Жак Ширак падна до 27 процента на три пъти по време на 12-годишното му управление, а Франсоа Митеран би всички рекорди с 22 процента.

Споделяне

Още от Европа