Рейтингите на президента и премиера на Франция се повишават

Френският президент Еманюел Макрон

Рейтингът на доверие към президента на Франция Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип е започнал да се увеличава отново и за изминалия месец се е повишил с 3 процента при всеки от тях. Това сочат резултатите от социологическо проучване на института "Елаб", цитирани от информационните агенции.

Според данните рейтингът на Макрон се покачва с 3 процента до 41 на сто - това е делът на запитаните, отговорили положително на въпроса дали вярват в способността на президента "ефективно да се справи с основните проблеми, които възникват пред страната". Така Макрон е превъзмогнал негативната тенденция, наблюдавана месец по-рано, когато рейтингът му спадна с 4 процента.

Положителна динамика се наблюдава и в равнището на доверие към премиера Едуар Филип. Рейтингът му за месец също се е покачил с 3 процента - положително оценяват работата му 37 процента от избирателите.

Повишаването на доверието към политическото ръководство на Франция наблюдателите свързват с проекта за структурна реформа в националната жп компания Ес Ен Се Еф, който правителството обяви в началото на седмицата. В последните години работата на железопътния монополист не спираше да предизвиква оплаквания сред населението, което беше недоволно от постоянните стачки на железничарите, ремонтите на линиите и закъсненията на влаковете.

Споделяне

Още от Европа