Река Струма потече в бяло край Перник, оцветил я общински бетонов колектор

Река Струма потече в бяло край Перник, оцветил я общински бетонов колектор

Река Струма потече в бяло край Перник, а причината се оказа общински дъждовен бетонов колектор., който се намира в района на градския парк. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда (РИОСВ) в София, които са направили проверка по сигнал на граждани.

В района няма производствени предприятия, които да са евентуален източник на замърсяване на реката. За установения бетонов колектор не е издавано разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води по реда на Закона за водите, се казва в прессъобщение на инспекцията.

От РИОСВ- София съобщават, че предвид установеното нерегламентирано заустване в река Струма, ще бъдат предприети административнонаказателни действия срещу кмета на Перник. Съгласно действащо законодателство кметът на общината контролира изграждането, поддържането и правилната експлоатация на канализационните мрежи и съоръженията за пречистване на битови отпадъчни води, е посочено в съобщението на РИОСВ.

Във връзка с проверката на кмета на Перник са дадени предписания за извършване на обследване на бетоновия колектор за установяване на нерегламентирани включвания в него на битови абонати, с цел преустановяване на замърсяването на река Струма.

Това не е първото замърсяване на Струма край Перник. Преди време водоемът беше оцветен в кафяво и червено.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?