Рекапитализацията на гръцките банки приключва до два месеца

Пълната рекапитализация на гръцките банки на стойност 50 милиарда евро ще приключи в следващите два месеца. Това заявява Саймън О'Конър, говорител на еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, в интервю за гръцкия в. "Вима".

Гърция значително подобри контрола върху дейността на финансовите институции и повиши устойчивостта на банковата си система. В Гърция бе създаден фонд за финансова стабилност, който разполага с 50 млрд. евро, с цел да бъде гарантирана рекапитализацията на банковия сектор, изтъква представителят на Еврокомисията.

Той подчертава, че антикризисният план за Кипър, който предвижда облагане на депозитите на големи вложители като решение на проблема за преструктуриране на банковия сектор на острова, не се явява прецедент за Гърция.

Саймън О'Конър смята, че не бива да се съпоставя гръцката криза с кипърската и че има голяма разлика между ситуацията в двете страни.

По думите му това се виждало от факта, че гръцката криза не е започнала в банките и за това съотношението "банков сектор-БВП" в Гърция е значително по-малко в сравнение с това в Кипър.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани