Рекетът над инвеститора във Ф1 се оказа "закачка"

Рекетът над инвеститора във Ф1 се оказа "закачка"

Рекетиращият и заплашителният мейлове до съветника на интересуващата се от строеж на писта за Формула 1 у нас арабски консорциум EABG (Emirates Associate Business Group) Ануар Бадуан се оказаха "закачка”. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов пред Фокус в неделя вечерта.

След разразилия се скандал около истинността на намеренията на консорциума и начина на представянето му, Бадуан пристигна в София в събота да потвърди интереса на EABG. Тогава той показа на българските журналисти на меболния си телефон мейл, подписан от Алекс Цаков с искане на 94 млн. долара, "за да изгладим отношенията си". По-късно стана ясно, че докато е бил в България, Бадуан получил втори мейл – този път заплашителен, което и го накарало да отпрати дъщеря си, която го е придружавала по време на посещението му в България.

Със случая се зае и Главната дирекция за борба с организираната престъпност, чиито служители започвана да издирват Алекс Цаков. Привлечен в разследване е бил и бившият шеф на службата ген. Румен Миланов, който в момента е съветник на премиера Бойко Борисов.

Накрая се оказало, че българи, живеещи в чужбина, които са специалисти по компютърни технологии, са хората, изпратили двата мейла до Ануар Бадуан, заяви Цветанов.

Според него най-вероятно това е "закачка, а не за престъпна дейност”, защото това били млади хора, добре образовани и фенове на Формула1.

В първите работни дни с помощта на партньорите ни в чужбина се надяваме да проведем разговори с тях, каза Цветанов.

По-късно от МВР съобщиха, че става въпрос за двама българи на 30 г. и на 32 г., живеещи в американския щат Илинойс. Двамата били почитатели на автомобилния и на мотоциклетния спорт, което афиширали в Интернет-пространството и вероятно са извършили деянието с цел "шега и засилване на медийния интерес в страната по случая". За станалото са информирани компетентните американски власти, допълват от ведомството на Цветанов.

Румен Петков определи като "особено чувство за хумор" проявата. "Ако така се шегуваме с всички инвеститори, то тогава какво ще стане въобще с инвестициите в България, коментира той пред журналисти в Плевен. Според него с подобни прояви се създава впечатление у инвеститора за системност в отхвърлянето на тяхната идея.

Споделяне

Още по темата

Още от България