Реклама на европредседателството разяснява, че гостите в България се събуват до вратата

Българите са много гостоприемни и няма нужда да носите подаръци винаги, когато посещавате домовете им. По-щастливи ще направите своите домакини, ако събуете обувките си до вратата.

С това интро започва инициативата "България в 30 факта" (BulgariaIn30Facts), която стартира в официалния канал на българското председателство в социалната мрежа Туитър (Twitter). Целта ѝ е да подгрее председателството ни на Съвета на ЕС и да покаже, че и "ние сме дали нещо на света".

Освен, че българите карат гостите си да се събуват, каналът предоставя спелуване на поздравите "Добре дошъл" и "Здравей". Всичко това е илюстрирано с висящо от тавана колело от каруца, което служи за фон на трибагреник, запечатан на преден план във фотото, с което се открива инициативата.

Мадарският конник пък илюстрира съобщението, че през 2018 година страната ни за първи път ще председателства ЕС.

Прочутият скок на Стефка Костадинова също влиза в един от фактите, описващ страната ни, наред със съобщенията, че след САЩ и Русия, държавата произвежда най-голямо количество храна за астронавти. България е описана също като третия по големина производител на билки, както и като държава, в която джендър балансът в сферата на информационните технологии е най-добър от целия ЕС.

Туитър акаунтът на председателството съобщава също, че най-старото златно съкровище в света е намерено на родна територия.

На този етап инициативата не се радва на особена популярност. За сметка на това пък в социалната мрежа Фейсбук, анонсът за "събуването на гостите" не остана незабелязан и стана обект на множество коментари.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?