Реклама на сладолед е обявена за дискриминационна

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе с решение, че българска реклама на сладолед е обидна и дискриминационна за хората, които заекват. Става въпрос за рекламата на сладоледа “Магнум Чи-Чи” на “Нестле България” АД. Жалбата е подадена от жена с говорен дефект, която се е почувствала обидена от рекламата.

В рекламата е представен разговор между "заекващ" клиент и продавачка в крайпътно заведение. Клиентът, чиято роля се изпълнява от рапъра Иван Динев-Устата се опитва да попита продавачката къде е Чирпан, но тъй като заеква на всяко произнасяне на сричката “чи“ тя му подава по един сладолед. Накрая все пак той успява да зададе въпроса: “Чирпан в коя посока е?“.

В хода на делото в КЗД от “Нестле България” са обяснили, че посланието на клипа е “за сладолед за из път, а повтарянето от Устата на сричката “чи“ било предизвикано от вида на екстравагантната барманка, чието поведение не позволявало на рапъра да произнесе цялото име на града, към който иска да бъде насочен“.

От КЗД обаче смятат, че чрез рекламата е осъществена дискриминация чрез тормоз както по отношение на жената, подала жалбата, така и спрямо всички хора с говорния дефект заекване.

Според становище на СЕМ в аудиовизуално отношение рекламният клип съдържа доза хумор, не и елемент на подигравка към хората със заекване. По казуса се е произнесъл и Националният съвет за саморегулация, според който жалбата е основателна.

Според КЗД в случая използвания рекламен похват – заиграването с говорен дефект – заекване, е проява на незачитане на човешкото достойнство на лицата със същия или подобен проблем.

КЗД препоръчва на “Нестле България” да се въздържа от рекламиране на своите продукти по начин, който може да постави хора в положение, което накърнява достойнството им и създава враждебна, обидна, застрашителна, унизителна или принизяваща среда.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – София град.

Споделяне

Още от България