Реколтата от пшеница ще е между 4.3 и 4.5 млн. тона

Десислава Танева при откриването на жътвата на ръж в рамките на проект "Хляб на мира“ в землището на гр. Кубрат.

Очакваме се добра зърнена реколта с добив на пшеницата между 4.3 и 4.5 млн. тона, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на жътвата на ръж в рамките на проект "Хляб на мира“ в землището на гр. Кубрат.

Прогнозите са за следен добив от около 415 кг/дка, като данните на областните дирекции по земеделие, които обследват посевите по представителни извадки, показват, че културите се развиват много добре. Министър Танева коментира и засетите площи с есенни култури, които са близо 14 млн. дка, от които 10,5 млн. дка са с пшеница.

Тя информира, че до преди ден внесените заявления за получаване на директни плащания от Евросъюза са 113 500 заявления за подпомагане за 3.55 млн. ха. Десислава Танева уточни, че тази кампания е била изключително трудна, не само защото за пръв път е била прилагана новата Обща селскостопанска политика, но и заради новото изискване за наличие на правните основания за ползване на земеделската земя, което да направи разпределението на субсидиите по-справедливо.

"Трябва да се върви към подобряване на административното обслужване на земеделските производители, за да няма трудностите, които бяха срещани в тази кампания“, посочи агроминистърът.

По думите ѝ към 4 юни са подадени над 2400 проекта по мярка за инвестиции в земеделското стопанство“, като общата поискана субсидия по тях е над 700 млн. лв. След края на приема по мярката ще бъде направен анализ за типа кандидати и инвестиции, който ще бъде представен на браншовите организации и заедно с тях ще решим дали има нужда от промяна на критериите по мярката, допълниха от земеделското министерство..

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?