Реколтата застрашена заради забавените фермерски субсидии

Реколтата застрашена заради забавените фермерски субсидии

Заради забавеното изплащане на фермерските субсидии, земеделските стопани нямат средства за извършване на пролетните дейности като пръскане и торене на есенници и сеитба на пролетни култури и реколтата е застрашена. Това заяви в неделя председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Ивайло Тодоров

Причината е, че стопаните са планирали да извършат тези дейности с парите от обещаните им още през декември 2008 г. субсидии, тъй като в условията на финансова криза банките силно са свили кредитирането. Друг е въпросът, че трезорите у нас са натрупали негативен опит със забавянето на плащанията по програма САПАРД и по директните плащания на ЕС, посочи Тодоров.

През 2007 г. Държавен фонд “Земеделие“ сключи споразумения с почти всички банки у нас за отпускане на фермерски заеми срещу евросубсидии, само с гаранции от фонда, но се забавя и тяхното издължаване заради неплатените помощи от държавата. Това поставя земеделието на прага на икономически колапс, а и възниква проблем с финансирането на одобрените проекти по програмата за развитие на селските райони, по които банките също отказват кредити или искат непосилни за земеделците гаранции, посочи шефът на асоциацията.

Като друг проблем той очертава изтичането на срока в края на март за деклариране на получените от стопаните приходи за преходната година и заплащането на данъците върху тях в същия срок. Липсата на какъвто и да е свободен финансов ресурс и разходването на всеки лев преди всичко за осигуряването на реколтата, ще доведе до нулева срочна събираемост на дължимите данъци, коментира Тодоров.

Освен загубите за хазната, това ще натовари фермерите с лихви върху непогасените данъц в размер на основния лихвен процент и 10 % ставка, която далеч надхвърляща пазарната лихва по отпускани от банките кредити в момента, посочи още той.

Не само бюджетът, банките също са потърпевши от безотговорното забавяне за плащане на очакваните субсидии, защото фермерските кредити са с падежи за погасителнит евноски съобразно датите на очакваните плащания от фонд “Земеделие“, допълват от АЗПБ.

Вземанията на банките са ликвидни и изискуеми, но на практика несъбираеми. От друга страна земеделските производители са натоварени и със заплащането на трупащите се за всеки ден забава лихви и неустойки по необслужените кредити, получени срещу бъдещото вземане.

В писмо до министъра на земеделието и храните Валери Цветанов от асоциацията обясняват, че е наложително да се направи ясна сметка за реалната обстановка, в която работят фермерите и последиците, които неминуемо ще настъпят от забавянето на плащанията до юни 2009 г. , а именно намален вероятно наполовина добив от есенните култури и липсата на пролетни култури.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес