Реконструкцията на столичния хотел “България” под въпрос

Реконструкцията на столичния хотел “България” под въпрос

Институтът за паметниците на културата няма да допусне голяма реконструкция на столичния хотел “България”, а най-много ремонт. Това съобщи в петък директорът на института арх. Георги Угренов. Отправеното предупреждение поставя под съмнение мащабен инвеститорски проект за един от най-старите хотели в страната.

Съюзът на архитектите в България (САБ) се обяви срещу реконструкцията на хотела, която беше обявена в края на миналата седмица. Инвеститорите – “Гранд Хотел България” АД, които са част от “Би Ти Девелопмент Сървисиз ЕАД”, получиха сертификат първи клас от Българската агенция за инвестиции (БАТ). Намеренията на дружеството са да вложи над 82 млн. лв. за пълната реконструкция на сградата. Плановете са тя да се превърне в многофункционален комплекс на 10 етажа, който да съчетава луксозни жилища и офиси с търговски център.

Според представения проект, общата площ на бъдещия комплекс е над 33 хил.кв.м., от които 16 хил.кв.м. да са офиси, малко над 2.7 хил.кв.м. луксозни апартаменти и 7 хил.кв. метра - магазини. Инвеститорите предвиждат и строителството на паркинги, които да се разположат на близо 6.6 хил.кв.м.  

Архитектите обаче обясниха, че хотел “България”, който е строен от 1934 до 1937 година, е паметник на културата с национално значение. За такъв е обявен през 1978 г. Статутът на сградата предвижда за всяка реконструкция първо да се иска разрешение от Института за паметниците на културата, каквото към момента там не е постъпвало. Хотелът беше собственост на Мултигруп, но след убийството на Илия Павлов и разпадането на бизнес –империята, беше продаден на “Би Ти Девелопмент Сървисиз ЕАД”.

От САБ недоумяват и защо е бил издаден сертификат на инвеститор, който не е получил разрешение за реконструкцията от дирекция “Архитектура и градоустройство” (ДАГ) към Столична община. Според арх. Булев от САБ в този случай има явно заобикаляне на институциите и законодателството.

Архитектите обявиха, че бъдещият многофункционален търговски комплекс на мястото на хотела ще засенчи и ще смачка по пространствени параметри съседната сграда и като цяло ще промени силуета на уличното застрояване. Проектът се оценява като несъвместим с културно-историческото наследство.

Архитектурният проект на “Гранд България” е дело българския архитект Павел Иванов, който работи в САЩ и на дизайнерското студио “Би Ти Архитекти”.

Павел Иванов започва своята самостоятелна практика в САЩ през 1993 г. и е работил по луксозни резиденции в Калифорния - Лос Анджелис, Бевърли Хилс и Бел Еър, търговски и офисни сгради.

Споделяне

Още от Имоти