Рекорд: 2.3 млн. лв. за стабилизиране на 160 метра път

Разцепеният път, чиято стабилизация предстои

Пътната агенция постави нов рекорд по най-скъп път. Прогнозната стойност за стабилизирането на 160 метра от пътя между селата Бела Рада и Войница е 2.3 млн. лв. или 14 375 лв. за един метър.

Пътят пропадна през 2014 г. скоро след основен ремонт на 18.4 км участъци по направлението Видин – Кула - Връшка чука за 11 млн. лв. Т.е. тогава един метър път е струвал средно по 597 лв. или 24 пъти по-евтино.

След пропадането на пътя тогавашният лидер на БСП Михаил Миков пусна снимки във "Фейсбук" и написа "Не съм в Катманду, както би си помислил всеки, а на международен път, който свързва България и Сърбия." Пропадането на пътя стана скоро след унищожителното земетресение в Непал.

Сега, за да не се случи пропадане на пътя отново след основния ремонт, се "предвижда изграждането на укрепителна пилотно-анкерна конструкция за трайно стабилизиране на пътния участък. Предвижда се и реконструкция на компрометирания водосток", е посочено в съобщението на Агенция "Пътна инфраструктура".

Причините за пропадането на пътя – обилните валежи

Причина за пропадането на пътя са интензивните валежи през 2014 г., става ясно от съобщението на пътната агенция. Те са активизирали свлачищна зона на път ІІ-14 в участъка от км 10+100 до км 10+260 и са предизвикали пропадането на пътната настилка и отваряне на дълбоки пукнатини, достигащи над един метър в дълбочина и широчина, посочват от АПИ.

Освен това е разрушен е и тръбен водосток при 10-ти км, който не поема повърхностните води, с което процесът на свличане се ускорява и предизвиква пропадане на пътната настилка, заявяват от пътната агенция.

По тази причина е било възложено да се изяснят "причините за възникналите дестабилизационни процеси" и да се предложат конкретни мерки и технически проект за трайно укрепване и възстановяване на засегнатия участък.

Засегнатият участък е затворен за движение, а автомобилите се пренасочват по обходен маршрут - по стария второкласен път II-14, който е в непосредствена близост до авариралия участък. Скоростта е ограничена до 40 км/ч. Поставена е необходимата пътна сигнализация.

Търгът за 2.3 млн. лв. за 160 м

Сега пътната агенция пуска обществена поръчка за избор на изпълнител за възстановяването на участъка при 10-ти километър.

Прогнозната стойност е 2 350 600 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение e 110 дни.

Критерият за оценка на офертите е икономически най-изгодна оферта.

Срокът за подаване на офертите е до 17:30 ч. на 19 юни 2017 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?