Рекорд: Температурата във Франция за първи път надхвърли 45 градуса

2019-та е напът да стане една от най-топлите, а периодът 2015-2019 г. - най-горещите пет години в историята

Рекорд: Температурата във Франция за първи път надхвърли 45 градуса

Във Франция в петък за първи път беше регистрирана температура над 45 градуса, предаде Франс прес, като се позова на метеоролози.

Досега абсолютният температурен рекорд за Франция бе 44,1 градуса, измерен в Южна Франция, по време на смъртоносната гореща вълна през август 2003 година.

В 15 часа местно време в град Вилвией, департамент Гар, бяха измерени 45,1 градуса, съобщи метеорологът Етиен Капикян в Туитър.

По-рано днес в град Карпентрас, също в южната част на страната, бяха измерени рекордните 44,3 градуса, с което беше "подобрен" рекорда от август 2003 г. (44,1 градуса), както съобщи за АФП службата "Метео Франс".

И вчера във Франция бяха измерени рекордно високи температури за месец юни - 41,9 градуса в селището Сен Жулиен дьо Пейрола в долината на Рона. Предишният национален рекорд за юни беше 41,5 градуса, измерен южния департамент Од през 2003 г.

Текущата година е напът да стане една от най-топлите в историята, което би превърнало периода от 2015 до 2019 г. в най-горещите пет години в историята, съобщи Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от Ройтерс.

Прекалено рано е да се каже дали горещата вълна в Европа наистина се дължи на климатичните промени, но тенденцията отговаря на очакванията за екстремални температури, свързани с климатичните промени, подчертава агенцията на ООН.

"Горещите вълни ще станат по-тежки, по-продължителни и по-екстремни, ще започват по-рано и ще приключват по-късно", обясни говорителка на СМО на пресконференция в Женева.

"Все още сме в края на юни, но изглежда, че през 2015-2019 г. Земята е напът да отбележи най-горещите пет години .", добави тя.

Ако се съди по периода януари – юни 2019 г. е третата най-топла година.

В същото време на срещата на Г-20 в Осака се обсъждат формулировките в заключителното комюнике за борба с климатичните промени. САЩ се стремят да бъдат използвани не толкова категорични изрази, а европейските държави се противопоставят на това, съобщават източници на Ройтерс.

Младеж на 17 години и 93-годишен мъж станаха жертви на горещата вълна в Испания. Те са починали от топлинен удар. В 34 от 50-те испански провинции е обявена повишена готовност поради засилената опасност от пожари.

6500 хектара залесени земи са били унищожени при пожар в каталунската провинция Тарагона, предаде ДПА, цитирайки представител на местната пожарна. Въпреки успешната операция за борба със стихията през нощта, пламъците още не са изцяло под контрол.

Около 400 пожарникари, подкрепяни от хеликоптери и други летателни апарати, се борят с пожара, чиято обща площ достига 20 000 хектара, каза вътрешният министър на Каталуния. Пожарът започна в сряда и вчера се наложи евакуацията на много жилища.

Работата на пожарникарите се усложнява от горещото и сухо време, посочи Давид Борел, началник на каталунската противопожарна служба, цитиран от АФП. Температурите достигат 44 градуса.

Рекордни за месец юни температури бяха отбелязани вчера в голяма част от Европа: 38,9 градуса в Чехия, 38,6 в Германия и 38,2 в Полша.

72-годишен бездомник почина вчера в италианския град Милано. Най-топло е в Северозападна Италия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?