Рекорд в Сидни, Австралия: 45,8 градуса по Целзий

Рекорд в Сидни, Австралия: 45,8 градуса по Целзий

Горещините в Югоизточна Австралия се върнаха, а заедно с тях и пожарите, които в петък взеха и първата си човешка жертва.

В Сидни към 15 часа местно време в петък бяха регистрирани рекордните 45,8 градуса по Целзий, което е абсолютен рекорд за най-големия австралийски град, откакто се води статистика, предадоха осведомителните агенции.

Предишният рекорд датира от януари 1939 г., когато температурата в града достигнала 45,3 градуса.

Още по-горещо - 46,4 градуса - е днес на международното летище на Сидни, но официално то се намира извън пределите на града, на 9 км южно от центъра.

Австралия сега е в разгара на лятото. Тази година то е необичайно жарко в югоизточните части на страната, където се намират най-гъстонаселените щати Нов Южен Уелс и Виктория.

В Сидни от началото на годината живачният стълб неколкократно е надхвърлял отметката от 40 градуса, което за последните 107 години в града се е случвало само четири пъти.

В най-горещия ден през миналото лято (декември 2011 - февруари 2012 г.) температурата е достигнала 33,4 градуса, а за цялото лято над 30 градуса е било само два дни.

Днешният ден е критичен за щата. След това, според синоптичните прогнози, горещият северозападен вятър ще отстъпи на прохладен южен, така че температурата в Сидни утре ще е около 23-24 градуса.

Най-високата температура в Австралия е регистрирана през 1960 г., когато в градчето Однадата в щат Южна Австралия живакът е скочил до 50,7 градуса.

В щат Нов Южен Уелс, където се намира Сидни, отново е обявена опасност от пожари. От 2 до 6 януари максималната температура в района всекидневно надвишаваше 39 градуса - абсолютен рекорд, откакто се отчитат температурни данни. После жегата започна да отстъпва, но в последните дни положението отново се влоши. По най-нова информация в щата бушуват общо 86 пожара, като 14 още не са овладени.

Горските пожари отнеха живота на един човек и унищожиха домове в южната част на Австралия, съобщи Асошиейтед прес в петък. Полицията заяви, че тялото на мъжа било намерено в изгорена кола в щата Виктория. Това е първата потвърдена жертва на стотиците пожари, които бушуват от началото на лятото в Австралия..

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?