Рекорд: Възстановяват 160 м път към сръбската граница за 2.6 млн. лв.

След четири години чакане започват ремонт и укрепването на свлачището

Възстановяването на 160 м път по направлението Видин – Кула – Връшка ще струва близцо 2.6 млн. лв. Това е най-скъпата реконструкция в историята на пътната агенция.

Пропадналият участък е между селата Бела Рада и Войница и възстановяването на един метър път ще струва по 16 202 лв. на метър. За сравнение ремонта на същия участък преди да пропадне струваше по 597 лв. на метър. С 2.6 млн. лв. може да бъде изграден нов двулентов път с дължина от един километър, твърдят пътни експерти.

Причината за високата стойност на това съоръжение идва от сложността на изпълнението. Причината е, че освен възстановяването на пътя ще има и укрепване на активирало се свлачище. Пътят пропадна през 2014 г., след като беше наскоро ремонтиран. Причината се оказаха обилните валежи тогава, които са активирали свлачището.

Нагънатият път стана повод тогавашният лидер на БСП Михаил Миков да пусне снимки във "Фейсбук" с надпис: "Не съм в Катманду, както би си помислил всеки, а на международен път, който свързва България и Сърбия." Пропадането на пътя стана скоро след унищожителното земетресение в Непал.

Оттогава, вече четири години, пътят към сръбската граница е затворен за движение, а трафикът пренасочен по обходен маршрут - по стария път, който е в непосредствена близост до авариралия участък.

В сряда беше направена символичната първа копка на обекта. 160-те метра трябва да бъдат възстановени в рамките на три месеца и половина и движението отново да бъде пуснато до края на ноември.

Пропадналият участък е при 10-тия километър на второкласния път Видин - Кула - Връшка чука. Проектът за възстановяването му предвижда изграждането на укрепителна пилотно-анкерна конструкция за трайно стабилизиране на отсечката, подобряване на отводняването, реконструиране на компрометиран водосток, възстановяване на пътната настилка, полагане на нова хоризонтална маркировка и монтаж на нови пътни знаци, се казва в съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура". Срокът за изпълнението по договор e 110 дни.

Ремонтът ще бъде направен от "ИСА 2000" ЕООД срещу 2 534 036 лв. с ДДС. Строителният надзор ще се осъществява от "Пътинвест-инженеринг" АД за 39 384 лв. с ДДС. Авторският надзор ще бъде извършен от "Рутекс" ООД за 18 900 лв. с ДДС.

Финансирането е осигурено от еврофондовете чрез оперативна програма "Региони в растеж".

Споделяне

Още от Бизнес