Рекорден брой български общини се включват в "Часът на земята"

Рекорден брой български общини се присъединяват тази година към екологичната инициатива "Часът на Земята" - 103, съобщиха организаторите от международната природозащитна организация WWF, цитирани от БТА.


"Часът на Земята" ще се състои в събота от 20.30 ч . до 21.30 ч. В този час ще се изгаси осветлението на публични, знакови, корпоративни сгради и паметници по света. Целта е да се покаже съпричастност към проблемите на изменението на климата и проблемите на околната среда. Организаторите призовават гражданите да се присъединят към инициативата .

Световната кампания има за цел да привлече общественото внимание върху проблемите, свързани с промените в климата и употребата на повече ресурси, отколкото човечеството може да си позволи. Крайната ѝ цел е да подтикне хората към реални действия за опазване на планетата. Очаква се в тазгодишното издание да участват над 250 страни, повече от 7 хиляди населени места по света, десетки хиляди организации и компании, както и стотици милиони хора, коментира пред журналисти Андреас Бекман, регионален директор на WWF. По думите му за пръв път към инициативата ще се присъединят Палестина и Галапагоските острови.

България се включва за пети път в инициативата. За пръв път много от населените места организират собствени събития, извън София, коментира пред журналисти Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF за България. Сред тях са концерти на свещи, пускане на фенери, факелни шествия и образователни инициативи. В София, в 19.30 часа, пред Народния театър "Иван Вазов" ще започне концерт, последван от интересен светлинен спектакъл, с участието на артисти и музиканти, който ще започне с изгасването на осветлението в 20.30 ч.

Рекорден спад от 56 мегавата на потреблението на електроенергия е отчетен от "ЧЕЗ Разпределение България" АД по време на инициативата "Часът на Земята" през 2012 г. Спестената електроенергия се равнява на консумацията на 940 000 стандартни електрически крушки по 60 вата.

Шестото издание на международната кампания "Часът на Земята" ще започне в 20.30 часа местно време в Сидни с изгасването на светлините на емблематичните за мегаполиса Харбър бридж и Операта, съобщи Ройтерс.

След тях ще потънат в мрак едни от най-известните архитектурни съоръжения в света, сред които Великата китайска стена, Кремъл, Болшой театър и Ермитажът, Бъкингамският дворец и сградата на парламента в Лондон, Елисейският дворец, Айфеловата кула, Лувърът, небостъргачът Емпайър стейт билдинг, Статуята на свободата, допълва ИТАР-ТАСС.

Инициативата "Часът на Земята" започва през 2007 г. , когато жителите на Сидни са приканени да загасят осветлението си за един час като символичен знак, че е време за сериозни действия срещу промените в климата и за по-устойчив начин на живот. Оттогава всяка година на 23 март от 20.30 ч. до 21.30 ч. се изключва осветлението в домовете и обществените сгради по целия свят, като целта е да се обединят гражданите на планетата за действия срещу климатичните промени и за ограничаване на вредното влияние на човешката дейност върху природата. 

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?