Рекорден брой български роми искат убежище във Финландия

През последната година Финландия е получила рекорден брой молби за убежище, голяма част от които са подадени от български граждани, съобщи финландското онлайн-издание Helsinginsanomat.fi, цитирано от БТА. През втората половина на 2009 г. броят на подадените молби е нараснал рязко. От юни до декември финландските власти са получили 708 молби от българи, 623 от сомалийци и 361 от иракчани.

Българите, които подават молби, почти без изключение са от ромски произход. Всички молби от българи са отхвърлени, тъй като България, като член на Европейския съюз, е смятана за държава, която не застрашава сигурността на своите граждани.

Полицията подозира, че съществуват хора и групи, които организират пътувания на български роми до Финландия, за да кандидатстват за убежище. Повечето летят със самолет до Хелзинки и подават молбите си на летището.

Според финландската полиция е пределно ясно, че българите, които кандидатстват за убежище в скандинавската страна, го правят предимно заради безплатното настаняване и храна и заради помощите, които се предоставят на кандидатстващите, докато изчакват одобрението на молбите си. "Самите те казват, че тук на търсещите убежище се плаща най-много", коментира Арво Мантикента от хелзинкската полиция. "Много от тях са идвали тук повече от веднъж. Когато ги отпратим от страната нищо не им пречи да се върнат след седмица или месец".

Министърът на миграцията и европейските въпроси Астрид Торс призова за намаляване на допълнителните помощи, които се отпускат на кандидатите за убежище. Възрастните кандидати получават по 375 евро на месец в допълнение към безплатната храна и подслон.

Тъй като България е членка на ЕС, освен отрицателен отговор на молбата за убежище финландските власти трябва да публикуват отделно заповед за експулсиране. Въпреки че полицията и имиграционните служби се стараят да обработват българските молби възможно най-бързо, нерядко кандидатите прекарват във Финландия около два месеца, тъй като експулсирането на гражданин на ЕС може да се извърши най-рано 30 дни, след като е получил отрицателния отговор.

Ромите от Румъния, които през последните години започнаха да се забелязват все по-често да просят по улиците на Хелзинки, подават молби за убежище далеч по-рядко от българските си събратя. Само 54 румънци са подали такива молби във Финландия през 2009 година.

Българските граждани са третата по многочисленост национална група, която подава молби за убежище във Финландия след иракчаните и сомалийците. През втората половина на 2009 г. се е увеличил и броят на руските граждани, предимно от Чечения, които търсят по-добър живот в скандинавската страна. 599 руски граждани са подали молби през 2009 г., при около 300 по-малко за 2008 година.

Споделяне

Още от Свят