Рекорден брой фирми на есенния Пловдивски панаир от 15 години насам

Рекорден брой фирми за последните 15 години - 2619 от 42 страни, участват на открития днес международен технически панаир в Пловдив. Най-многобройно На 59-то издание на панаира е участието на фирми от Германия - 425, следвани от Италия - 274 и Чешката република - 111.

Есенният технически панаир бе открит от вицепремиера Лидия Шулева, която изтъкна, че дошлите с 400 фирми повече показват засиления интерес към българската икономика. Тя изрази надежда, че част от изложителите ще се върнат като инвеститори в България.

Шулева допълни, че следващата седмица министерството на икономиката ще внесе в правителството законодателните инициативи, свързани с привличане на инвестиции и повишаване на конкурентноспособността на българските фирми, както и с премахването на бюрократичните пречки пред бизнеса.

Бизнесклиматът в България се подобрява и чуждестранните компании планират да разширят инвестициите си в страната.Това са декларирали представителите на чуждестранни фирми-участнички в Пловдивския технически панаир пред вицепремиера Лидия Шулева по време на обиколката ѝ в панаирното градче.

При срещата и с представители на български изложители те са изразили удовлетворение от подобрената икономическа среда и факта, че са отчели задоволителен ръст на печалбите си.

По думите ѝ страната ни е постигнала макроикономическа стабилност и устойчив ръст на икономиката. Тази година потреблението е нараснало рязко и обяснението за това е, че бавно и сигурно се увеличава жизненият стандарт на населението, каза Шулева.

Според нея най-важното за българската икономиката сега са инвестициите в иновации. Шулева изтъкна, че Министерството на икономиката е подготвило няколко програми за стимулиране на инвестициите в иновации.

Министърът на икономиката съобщи, че днес директорът на "Международен панаир Пловдив" ЕАД Йордан Радев ѝ е предал концепцията на мениджмънта на дружеството за приватизацията му.

Панаирът вече е терен за конкуренция между големите концерни от Германия, Франция и Италия, заяви изпълнителният директор на Международния панаир-Пловдив Йордан Радев, пред Дарик радио. По думите му, според социологически проучване, проведено сред българските изложители, 55% от тях отчитат ръст на продукцията, пазарите и персонала си през последната година.

На официалното откриване на панаира присъстваха министър-председателя на Татарстан Рустам Миниханов, министърът на търговското и външно-икономическо сътрудничество на Татарстан Хатиф Салифов, държавният секретар на труда и икономиката на Саксония Манфред Маас, председателят на Парижката търговско-икономическа палата Мишел Франк, делегираният министър на външната търговия на Франция Франсоа Лоос, дипломати и депутати.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?