Рекорден брой гласуващи в Турция

Рекорден брой гласуващи в Турция

Гласуващите в Турция български граждани поставиха абсолютен рекорд по масовост.

Към 19 часа по последни данни са гласували 87 650 души в 123-те секции, открити в 12 града на страната.  Броенето на бюлетините продължава и вотът от  Турция може да достигне до 90 000 гласа. Опитът от предходни избори в Турция показва, че над 98% от гласовете са за ДПС. Вотът от Турция се очаква да излъчи три или четири мандата.

До обед само в Истанбул бяха гласували над 18 хиляди души. На някои места в големите градове бюлетините бяха изчерпани в ранния следобед и това наложи прехвърляне на резервни бюлетини от други секции. Предварително записани чрез заявления до ЦИК за гласуване бяха 40 000 души в Турция.

В истанбулския квартал Авджълар, където има 9 секции, се образуваха опашки от желаещи да гласуват. В училището, където са открити избирателните секции, пристигна лично кметът на Авджълар Мустафа Деирменджи, чието потекло е от България.

През юли 2005 г. броят на общо подадените гласове в Турция не надхвърли 34 хиляди. На втория тур на президентските избори през 2006 г. в Турция са гласували 55 911 при разкрити 43 секции.

На много места в големите градове в Турция към обяд се бяха образували опашки, а бюлетините бяха на изчерпване.

Междувременно българи в чужбина се оплакаха, че са били принудени да чакат на големи опашки и някои от тях са се отказали да гласуват. Опашка от българи е имало пред дипломатическото ни бюро в Бон, Германия, където се е чакало с часове. В късния следобед бюлетините в секцията в Мюнхен свършиха и 300-400 българи чакат отпечатването на нови. Българи от Лондон и Атина също сигнализираха за големи опашки пред избирателната секции.

Много висока е избирателната активност към ранния следобед и в испанската столица Мадрид, съобщи прессекретарят на българското посолство Виолина Петкова.

В избирателната секция в испанската столицата, която се намира в сградата на посолството, има голяма опашка, която излиза извън сградата. "Комисията е от пет души, но просто не можем да смогнем", каза Петкова. По думите ѝ над 1000 души вече са гласували в Мадрид. В останалите секции в Испания активността също е изключително висока, като във Валенсия до 12.00 часа са гласували над 450 души. Заради високата избирателна активност там се е наложило отпечатването на още бюлетини.

19 са секциите в Кралство Испания, където българските граждани могат да упражнят правото си на избор за народни представители.

Към 15.30 часа в двете избирателни секции в сградата на българското постоянно представителство към европейските институции в Брюксел са гласували над 1000 българи, а в секцията в посолството ни - около 550.

В австрийската столица Виена са открити две избирателни секции. Предварително регистрираните за участие в изборите в Австрия са 76 души. До обед обаче в двете секции са гласували съответно 199 и 195 човека.

Според наблюдателя на Синята коалиция във Виена инж. Първанов, гласувалите са изцяло жевеещи в Австрия сънародници. Прави впечатление големият брой млади хора, дошли да упражнят правото си на глас.

До 14 часа над 500 българи са гласували в Лимасол, където се намира една от шестте избирателни секции в Кипър. Според източник от избирателната комисия подобно е положението и в останалите пет секции - в Никозия, Ларнака, Пафос, Полис и Паралимни, което прави повече от три хиляди души.

Опашката в Лимасол не се стопи нито за миг дори в горещия следобед - на моменти пред секцията имаше повече от 50 души.

За първи път са открити шест секции в Кипър, където живеят и работят много българи. За сравнение, на изборите за европейски парламент имаше само една секция в българското посолство в Никозия.

Към обяд 213 души са упражнили правото си на глас в избирателната секция в Рим.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?