Рекорден брой граждани са се жалвали на омбудсмана

Общо 5530 сигнала са подадени до омбудсмана за миналата 2011 година, което е с около 50 на сто повече отколкото за предходната 2010 година. Това показва доклада на омбудсмана за миналата година, който беше приет във вторник от Народното събрание. Броят е рекорден за периода на съществуване на институцията, отчете общественият защитник Константин Пенчев.


Най-много са жалбите за нарушени права на потребители от доставчиците на обществени услуги – топлофикация, електроснабдяване, водоснабдяване, мобилни и интернет комуникации - 1328.

 

Значителен е броят и на оплакванията в областта на социалната политика - 971, сигналите, свързани с проблеми на собствеността - 854. Има много жалби, свързани с незаконното строителство, правоохранителната и съдебната система, здравеопазването и образованието.

 

Като акцент в дейността на омбудсмана за 2011 г. е посочен контролът за спазване правата на детето, правата на хората с увреждания и на социално уязвимите групи.

 

В доклада са представени и резултатите от направените проверки по многобройните сигнали, свързани с прояви на лоша администрация в сферата на градоустройството и проблемите на собствеността; с правото на достъп до качествено здравеопазване и образование; правото на добра администрация и правото на чиста околна среда.

Споделяне

Още от България