Рекорден брой кандидати за обновяването на блоковете

91 фирми се надпреварват за 47 млн. лв. за санирането на 180 сгради

Рекорден брой кандидати за обновяването на блоковете

Обновяването на блоковете по европрограмата "Регионално развитие" подобри всички рекорди в строителния бранш, след като 91 кандидата подадоха оферти за обновяването на около 180 сгради в 36 града на обща стойност 47 млн. лв. Предложенията са били отворени във вторник, като това е продължило цял ден до 19.30 часа вечерта, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

Поръчката е разделена на седем лота – по един във всеки регион за развитие плюс София.

Съвсем очаквано най-много са кандидатите в столицата, където се предвижда да бъдат санирани около една трета от жилищните блокове, включени в поръчката – 56 сгради с прогнозната стойност 14 млн. лв. 

Най-малко сгради – осем ще бъдат санирани в най-бедния регион на ЕС - Северозападният, който обхваща градовете Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен, Лом, като прогнозната стойност е 2.16 млн. лв.

От останалите региони най-много жилищни блокове ще бъдат обновени в Южен централен район – 39, като прогнозната стойност е над 10 млн. лв. В този район са включени градовете Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково, Велинград, Карлово и Панагюрище.

В останалите четири района ще бъдат обновени по около двайсетина жилищни блока. 

В Северен централен район са предвидени 17 сгради във Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра, Свищов с прогнозната стойност 4.33 млн. лв.

В Североизточния район са заложени 21 блока във Варна, Добрич, Търговище, Шумен с прогнозната стойност 5.3 млн. лв. 

В Югозападния район е планирано обновлението на 21 сгради в Благоевград, Дупница, Гоце Делчев, Кюстендил, Перник; Петрич с прогнозната стойност на поръчката е 5.3 млн. лв. 

В Югоизточния район ще бъдат санирани 20 сгради в Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Казанлък с прогнозната стойност е 5.2 млн. лв.

Министерството на регионалното развитие смята да отвори ценовите предложения през лятото и да бъдат избрани изпълнителите до началото на септември, за да може обновяването да започне през есента, ако няма обжалвания на процедурата.

Строителнително-монтажните работи по сградите включват подмяна на дограмата, системите за отопление, вентилация, охлаждане и ВиК, ремонт на покрива и поставяне на външна изолация.

В края на април пилотно в София започна обновлението на първите две сгради по проекта. Едната е блок 10 на ул. "Чарлз Дарвин" 3 в район "Изгрев", а другата е блок 17 в жк. "Захарна фабрика" на район "Илинден".

Блоковете трябва да бъдат санирани за 120 дни. Изпълнител на строителните дейности е "Билдинг компани", която е собственост на бившия общински съветник от ДПС в община Гърмен Бисер Узунов. Договорът с него е за 250 192 лв. с ДДС.

Санирането на сградите се забави изключително много, като в началото на годината домоуправители се заканиха да протестират заради липсата на яснота кога ще започнат строителните дейности.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?